ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κατά TikTok: Ανακοίνωσε ότι θα το απαγορεύσει στις ΗΠΑ

Τραμπ κατά TikTok: Ανακοίνωσε ότι θα το απαγορεύσει στις ΗΠΑ
AP Photo/Patrick Semansky

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αργά χθες (τοπική ώρα) ότι θα απαγορεύσει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις ΗΠΑ, για το οποίο η Ουάσινγκτον έχει υποψίες ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Σε ό,τι αφορά το TikTok, το απαγορεύουμε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance. Έχει περίπου 1 δισεκ. χρήστες σε όλο τον κόσμο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των νέων.

To TikTok αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της CFIUS, της αμερικανικής υπηρεσίας που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να κρίνεται αν απειλούν την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες φόβους ότι η πολύ δημοφιλής πλατφόρμα βίντεο μπορεί να χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για λόγους που κρίνονται επιζήμιοι για τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτή την εβδομάδα θα υπέβαλε στον Λευκό Οίκο «πρόταση» για το TikTok.

Το TikTok έχει κατ’ επανάληψη χρειαστεί να υπερασπιστεί τις σχέσεις του με την Κίνα, όπου η ByteDance κατέχει μια παρόμοια εφαρμογή, αλλά με άλλη επωνυμία. Η πλατφόρμα ανέκαθεν αρνείτο ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές και έχει διαβεβαιώσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεχθεί αυτού του είδους αιτήματα.

Χθες, πριν από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος θα επέβαλε στον όμιλο ByteDance να πουλήσει το TikTok.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος επρόκειτο να υπογράψει επίσημο διάταγμα για να αναγκάσει την κινεζική μητρική εταιρία να προχωρήσει σε πώληση της πολύ δημοφιλούς αμερικανικής πλατφόρμας, στο όνομα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Ωστόσο, ο Τραμπ ανακοίνωσε την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ και δήλωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει σήμερα στις ανάλογες ενέργειες.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι άμεσα σαφές ποιες εξουσίες έχει ο Τραμπ για να απαγορεύσει το TikTok, το οποίο στις ΗΠΑ έχει έως 80 εκατ. ενεργούς μηνιαίους χρήστες. Δεν είναι επίσης σαφές με ποιο τρόπο θα μπορούσε να επιβληθεί μια τέτοια απαγόρευση ή ποια νομικά προβλήματα εγείρει.

Προσωπικές διαφορές;

Η δύσκολη σχέση του Αμερικανού προέδρου με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης μετράει μήνες, όταν ενόψει μιας πολυαναμενόμενης προεκλογικής συγκέντρωσης του Ρεπουμπλικανού προέδρου στην Τάλσα, χρήστες του είχαν συνασπιστεί ώστε να αγοράσουν εισιτήρια για τη συγκέντρωση και να μην εμφανιστούν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, ο χώρος όπου πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία φάνταζε εντυπωσιακά άδειος.

Πρόσφατα εξάλλου στο στόχαστρο των χρηστών του TikTok είχε μπει και ο έφηβος γιος του Αμερικανού προέδρου, Μπάρον Τραμπ. Συγκεκριμένα, οι χρήστες δημιουργούσαν βίντεο για να σώσουν, όπως έλεγαν, τον Μπάρον και το hashtag #saveBarron είχε συγκεντρώσει πάνω από 48 εκατομμύρια views.

Η σατιρική αφήγηση είχε οδηγήσει στη δημιουργία αμέτρητων αστείων βίντεο στο TikTok, που υποστήριζαν ότι ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και της Μελάνια Τραμπ δεν συμφωνεί με την πολιτική του πατέρα του, είναι δυστυχισμένος στον Λευκό Οίκο και πρέπει να σωθεί αμέσως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ