ΚΟΣΜΟΣ

Διάσκεψη Βιέννης: «Στενή συμμαχία» για περιορισμό των προσφυγικών ροών

Διάσκεψη Βιέννης: «Στενή συμμαχία» για περιορισμό των προσφυγικών ροών
REUTERS

Τη «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών τους με σκοπό τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των κρατών που συμμετείχαν στη σημερινή Διάσκεψη της Βιέννης.

Οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, της Αλβανίας, Βοσνίας του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου,της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην άσκηση προσφυγικής πολιτικής, με σκοπό την διαμόρφωση και τήρηση μίας κοινής στάσης και της από κοινού άσκησης πίεσης κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε τονίζεται ότι «πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η «πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας». Η ονομασία αυτή για την ΠΓΔΜ επιλέγεται και στο κοινό ανακοινωθέν.

Το ταξίδι στο Βαλκανικό Διάδρομο θα είναι δυνατό μόνον για όσους εμπίπτουν στο καθεστώς προστασίας. Το ποιος ανήκει στην κατηγορία αυτή θα κρίνεται αρμοδίως από τις επιμέρους χώρες, σημείωσε η Μικλ-Λάιτνερ. Όσοι θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται, είπε. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

Όσον αφορά τη χώρα μας στο κείμενο υπάρχει μόνο μία αναφορά όπου τονίζεται πως «η συνεργασία με την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σημαντική. Κρίνεται απαραίτητη και ενθαρρύνεται η περαιτέρω επικοινωνία και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και 'Μακεδονίας'.

Διαβάστε ακόμα:

Προσφυγικό: Άφησαν ανάσα στην Ελλάδα μέχρι τις 7 Μαρτίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ