ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Κύπρος: Πέντε νέα κρούσματα - Στα 1.155 τα συνολικά

Κορωνοϊός - Κύπρος: Πέντε νέα κρούσματα - Στα 1.155 τα συνολικά
AP Photo / Petros Karadjias

Συνολικά πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε σύνολο 2.581 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (3/8), από το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

  • Ένα κρούσμα προέκυψε από 11 δείγματα μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • Δύο κρούσματα προέκυψαν από 1.128 δείγματα στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων. (Το ένα άτομο εντοπίστηκε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο σε επιβάτες των κατηγοριών Α και Β).
  • Ένα κρούσμα προέκυψε από 317 δείγματα από την επαρχία Λεμεσού, στο πλαίσιο του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 3.000 ατόμων. Και τέλος,
  • ένα κρούσμα προέκυψε από 120 δείγματα από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των γενικών νοσοκομείων.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος σε εργαζομένους, μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μέσω δειγμάτων, στις επαρχίες Λάρνακας, Λευκωσίας, Αμμοχώστου, καθώς και στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από προσωπικούς γιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.155.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο τέσσερις ασθενείς σε καλή γενική κατάσταση.

H Cyprus Airways αναστέλλει τις πτήσεις της προς Θεσσαλονίκη και Σκιάθο

Η Cyprus Airways αποφάσισε τη Δευτέρα να προχωρήσει σε αναστολή των πτήσεών της προς τη Θεσσαλονίκη και τη Σκιάθο από την Τρίτη 18 Αυγούστου.

Σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι θα μειωθεί επίσης η συχνότητα των πτήσεων προς Αθήνα και Ηράκλειο λόγω της διαφοροποίησης της επιδημιολογικής εικόνας και την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Β’.

Παράλληλα, η εταιρεία ενημερώνει τους επιβάτες που επηρεάζονται ως προς τους τρόπους επικοινωνίας τους μ’ αυτή.

Τέλος, η Cyprus Airways τονίζει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται ακολουθώντας τις οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας.

Μόνο με αρνητικό τεστ θα μπορούν να ταξιδεύουν Έλληνες στην Κύπρο

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στην Κύπρο εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στη Μεγαλόνησο και ήδη με απόφαση του κυπριακού υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η κατάταξη της Ελλάδας στην ταξιδιωτική κατηγορία Β – από την κατηγορία Α που ήταν μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, πέραν των αυξημένων ελέγχων που διενεργούνται σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνονται από σήμερα μέχρι και τις 6 Αυγούστου οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα.

Παράλληλα, τονίζεται πως οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους επιβάτες, οφείλουν να προβούν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, όπως ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της κατηγορίας Β.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το κυπριακό υπουργείο Υγείας, απαιτείται από όλους τους επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/) εντός 24 ωρών πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ