ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οργή Τραμπ για επιστολική ψήφο και Tik Tok

ΗΠΑ: Οργή Τραμπ για επιστολική ψήφο και Tik Tok
AP Photo / Alex Brandon

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε ότι θα σύρει την Πολιτεία της Νεβάδας στα δικαστήρια, επειδή οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν το τοπικό Κογκρέσο ενέκριναν έναν νόμο με βάση τον οποίο θα σταλούν ταχυδρομικώς ψηφοδέλτια σε όλους τους ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, λόγω της πανδημίας.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ισχυριστεί, χωρίς όμως να παράσχει αποδείξεις, ότι η επιστολική ψήφος θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη νοθεία, έγραψε σήμερα στο Twitter ότι ο νόμος που εγκρίθηκε την Κυριακή είναι «ένα παράνομο, νυχτερινό πραξικόπημα».

«Χρησιμοποιούν την Covid για να κλέψουν την Πολιτεία. Θα τα πούμε στα Δικαστήρια», πρόσθεσε.

Εάν ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, ο Στιβ Σίσολακ, επικυρώσει τον νόμο –όπως αναμένεται ότι θα κάνει– η Νεβάδα θα γίνει η έβδομη Πολιτεία που στέλνει ψηφοδέλτια σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Η Γιούτα, το Κολοράντο, η Χαβάη, το Όρεγκον και η Ουάσινγκτον ήδη διεξάγουν τις εκλογές αποκλειστικά με επιστολικές ψήφους ενώ η Καλιφόρνια και το Βερμόντ αποφάσισαν να το κάνουν φέτος, λόγω της πανδημίας. Οι περισσότερες Πολιτείες επιδιώκουν να διευρύνουν αυτό το σύστημα ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών.

Μια εκπρόσωπος του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτήν την απειλή.

Οι εκλογολόγοι επισημαίνει ότι η νοθεία οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένων και περιστατικών με επιστολές ψήφους, είναι εξαιρετικά σπάνια στις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα αναβάλει τις εκλογές, αν και δεν έχει την εξουσία για να το κάνει.

Διορία ως τις 15 Σεπτεμβρίου για το Tik Tok

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε πως το άκρως δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Tik Tok, ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteDance, θα πρέπει να έχει πουληθεί πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

«Όρισα μια ημερομηνία γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου, από την οποία δεν θα λειτουργούν πλέον στις ΗΠΑ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα κλείσει τη 15η Σεπτεμβρίου εκτός κι αν η Microsoft ή μια άλλη εταιρεία μπορέσουν να το αγοράσουν και βρουν μια συμφωνία», συμπλήρωσε.

Σε ένα πλαίσιο πολιτικών και εμπορικών εντάσεων με την Κίνα, η Ουάσιγκτον κατηγορεί εδώ και μήνες το συγκεκριμένο δίκτυο διασύνδεσης ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών για στόχους παρακολούθησης. Το TikTok αρνείται κατηγορηματικά κάθε διαβίβαση δεδομένων στο Πεκίνο.

Την Παρασκευή το βράδυ, ο ένοικος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ήθελε να απαγορεύσει την εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο και ότι αντιτίθετο στην εξαγορά του από έναν αμερικανικό όμιλο.

Τη Δευτέρα, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος δήλωσε πως δεν τον πειράζει εάν η Microsoft Corp αγοράσει την Tik Tok, προσθέτοντας πως είχε μια πολύ ωραία συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft και ότι θα ήταν ενδεχομένως ευκολότερο εάν ο αμερικανικός κολοσσός εξαγόραζε το σύνολο του Tik Tok παρά το 30%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ