ΚΟΣΜΟΣ

Για μικροκλοπές καταδικάστηκαν οι συλληφθέντες της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία

Για μικροκλοπές καταδικάστηκαν οι συλληφθέντες της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία
WOLFGANG RATTAY/Reuters

Eνας Μαροκινός και ένας Τυνήσιος υπήκοος καταδικάστηκαν χθες στην Κολωνία σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για κλοπές, στις πρώτες αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης για τις επιθέσεις, κυρίως σεξουαλικής φύσης, που είχαν καταγγελθεί την Πρωτοχρονιά και είχαν αποδοθεί σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Δικαστήριο καταδίκασε τον πρώτο κατηγορούμενο, 23 ετών, σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 100 ευρώ για την κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου, και κατόπιν τον δεύτερο, ηλικίας 22 ετών, σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή για την κλοπή μιας φωτογραφικής μηχανής. Ένας τρίτος κατηγορούμενος, ένας Μαροκινός 18 ετών, αποφασίστηκε να τεθεί υπό επιτήρηση για δύο χρόνια.

Καμιά από τις υποθέσεις αυτές δεν αφορούσε τις επιθέσεις σεξουαλικής φύσης κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας, όταν εκατοντάδες γυναίκες είχαν καταγγείλει υπέστησαν παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις, που οι αρχές επέρριψαν σε μετανάστες, κυρίως από χώρες της βόρειας Αφρικής.

Ο 23χρονος Μαροκινός, ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του ενώπιον του ακροατηρίου και ζήτησε συγγνώμη, βρίσκεται στη Γερμανία έναν χρόνο και είχε συλληφθεί μια φορά, την 18η Δεκεμβρίου. Παραδέχθηκε ότι έκλεψε ένα κινητό τηλέφωνο από μια γυναίκα έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολονίας, ενώ εκείνη φωτογράφιζε έναν καθεδρικό ναό. Το θύμα καταδίωξε τον νεαρό, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία και προφυλακίστηκε. Πάνω του βρέθηκε μια μικρή ποσότητα αμφεταμίνης.

Οι βιασμοί, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και οι κλοπές που καταγγέλθηκαν στην Κολονία προκάλεσαν σοκ στη Γερμανία, που πέρυσι υποδέχθηκε 1,1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες. Η αστυνομία και οι αρχές κατηγορήθηκαν για απραξία, ενώ η άκρα δεξιά έσπευσε να εκμεταλλευτεί τον σάλο που δημιουργήθηκε.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολονίας Γιούργκεν Ματίες εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι στην πλειονότητά τους οι δράστες των επιθέσεων σεξουαλικής φύσης ενδέχεται να μη συλληφθούν ποτέ, δεδομένης της κακής ποιότητας των εικόνων από τις κάμερες ασφαλείας. Η έλλειψη καταθέσεων αξιόπιστων μαρτύρων δυσκολεύει περισσότερο την αναγνώριση των υπόπτων από την αστυνομία. «Μπορούμε να δούμε μερικές κλοπές, αλλά αυτό είναι όλο. Βασιζόμαστε σε καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων για την αναγνώριση αυτών που τους επιτέθηκαν», εξήγησε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολονίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ