ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Βηρυτό: Συλλυπητήριο μήνυμα Αναστασιάδη στον λαό του Λιβάνου

Τραγωδία στη Βηρυτό: Συλλυπητήριο μήνυμα Αναστασιάδη στον λαό του Λιβάνου
AP Photo/Yves Logghe

Τα συλλυπητήριά του προς την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στα αγγλικά, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εύχεται ταχεία ανάρρωση των τραυματιών, ενώ εκφράζει την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη.

«Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, ιδιαίτερα προς τις οικογένειες όλων αυτών που πέθαναν στις τραγικές εκρήξεις της Βηρυτού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Προσθέτει δε: «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη».

Ο επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου δήλωσε ότι η πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού οφείλεται σε νιτρικό νάτριο που κατασχέθηκε από ένα πλοίο, πριν από περίπου ένα χρόνο και αποθηκεύτηκε εκεί.

Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί σύμφωνα με ιατρικές πηγές και τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 500 τραυματίες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, Τζορτζ Κετάνεχ, πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι σε σπίτια που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις. Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ είπε ότι δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων. Άλλοι διασώθηκαν με βάρκες.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ δήλωσε ότι χάθηκε η επαφή με μία από τις πυροσβεστικές μονάδες που παλεύουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ