ΚΟΣΜΟΣ

Βηρυτός: Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη φονική έκρηξη

Βηρυτός: Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη φονική έκρηξη
AP Photo/Hassan Ammar

Μία αποθήκη όπου φυλάσσονταν χιλιάδες τόνοι εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού σε μη ασφαλείς συνθήκες θεωρείται ως η πλέον πιθανή αιτία για τη μαζική έκρηξη που τάραξε συθέμελα την πρωτεύουσα του Λιβάνου στις 18:07 την Τρίτη.

Από την έκρηξη σκοτώθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι ενώ 4.000 ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρύτερα.

Ο αριθμός των νεκρών ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας κάτω από τα συντρίμμια.

Το ωστικό κύμα από τον «σεισμό» έφτασε σε όλη την πόλη, καταστρέφοντας κτήρια και σπάζοντας τζάμια παραθύρων ως και 10 χιλιόμετρα μακριά.

Οι πληροφορίες σχετικά με την αιτία της καταστροφής ήταν από την αρχή συγκεχυμένες, καθώς αρχικά είχε αποδοθεί σε μια μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη με πυροτεχνήματα κοντά στο λιμάνι.

Λίγο αργότερα ωστόσο οι Αρχές της χώρας –ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος και ο επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου- συντάχθηκαν πίσω από το σενάριο ότι η έκρηξη να προκλήθηκε από ένα «εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό» που είχε κατασχεθεί χρόνια πριν και έκτοτε παρέμενε αποθηκευμένο σε αποθήκη, σε απόσταση μόλις λίγων λεπτών με τα πόδια από γειτονιές με εμπορικά καταστήματα και νυχτερινά κέντρα.

Κι ενώ η πόλη των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων ξύπνησε σήμερα αντικρίζοντας εικόνες βιβλικής καταστροφής, ερωτήματα, όπως γιατί τέτοια μεγάλη ποσότητα ενός επικίνδυνου χημικού είχε επιτραπεί να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας και ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, ζητούν απάντηση.

Προς το παρόν πάντως η βασική μέριμνα αφορά στην ανεύρεση των εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια και τη φροντίδα των χιλιάδων τραυματιών.

Τα νοσοκομεία –οι αντοχές των οποίων ήδη δοκιμάζονται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού- έχουν γεμίσει ασφυκτικά με τραυματίες και ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά από χθες, ίσως χρειαστούν αρκετές ημέρες για να γίνει γνωστός ο πραγματικός φόρος αίματος.

Ήδη συγγενείς αγνοουμένων συρρέουν στα νοσοκομεία αναζητώντας τους αγαπημένους τους ενώ ο οργανισμός Save The Children προειδοποιεί ότι ανάμεσα στα μη καταγεγραμμένα θύματα είναι παιδιά.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Χαμάντ Χασάν δήλωσε σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί ενώ πρόσθεσε ότι τέσσερα νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω ζημιών από την έκρηξη.

Δύσκολη στιγμή

Η τραγωδία έρχεται σε μια πολύ δύσκολη χρονικά στιγμή για τη χώρα, η οποία είδε πρόσφατα τα οικονομικά προβλήματα που ήδη αντιμετώπιζε να εκτοξεύονται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και ο Λίβανος, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς έχει επιβεβαιώσει μόλις 5.062 κρούσματα και 65 θανάτους, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας βύθισαν τη χώρα ακόμη περισσότερο σε οικονομική δύνη.


Οι βίαιες διαδηλώσεις, λόγω της αυξανόμενης πείνας και της φτώχειας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει διπλασιαστεί, είναι πλέον στην καθημερινή διάταξη, ενώ οι εικόνες ανθρώπων να αναζητούν στα σκουπίδια την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, δεν προξενούν εντύπωση σε κανέναν.

Οι διακοπές ρεύματος αποτελούν επίσης συχνό φαινόμενο στην πρωτεύουσα, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων και των νοσοκομείων.

Σύγχυση για την αιτία

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την αιτία της έκρηξης, λέγοντας ότι «δεν θα ξεκουραστώ μέχρι να βρούμε τους υπεύθυνους για αυτό που συνέβη, να τους βάλουμε να λογοδοτήσουν και να επιβάλουμε τη μέγιστη τιμωρία».

Το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα εξαιρετικά εκρηκτικο υλικό που χρησιμοποιείται σε γεωργικά λιπάσματα και εκρηκτικά υψηλής ποιότητας. Δύο τόνοι των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν κατά τον βομβαρδισμό της Οκλαχόμα το 1995, μια τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε 169 άτομα.

Μετά την έκρηξη της Τρίτης, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βηρυτό προέτρεψε εκείνους της περιοχής να «μείνουν στο εσωτερικό και να φορούν μάσκες εάν είναι διαθέσιμες» λόγω αναφορών για την απελευθέρωση τοξικών αερίων.

Ωστόσο, ο Άντονι Μέι, συνταξιούχος ερευνητής εκρηκτικών της ATF για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNNi ότι το φωτεινό ή σκούρο κόκκινο σύννεφο που φαίνεται στα βίντεο της έκρηξης «δεν συνάδει με το νιτρικό αμμώνιο».

Το χαρακτηριστικό σημάδι θα ήταν ένα κίτρινο σύννεφο καπνού, λέει.

«Δεν λέω ότι το νιτρικό αμμώνιο δεν εμπλέκεται σε αυτό, μπορεί να εμπλέκεται, αλλά φαίνεται ότι υπήρχαν και άλλα πράγματα εκεί», διευκρινίζει ο Μέι.

Η ποσότητα των εκρηκτικών και τα κρουστικά κύματα που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη, συνεχίζει ο εμπειρογνώμονας, «είναι τυπικά αυτού που θα ισοδυναμούσε με μια πυρηνική βόμβα χιλίων τόνων σε ό, τι αφορά το εκρηκτικό βάρος».

«Δεν ενεπλάκη σε αυτό κάποιο πυρηνικό υλικό που να γνωρίζουμε, αλλά το κρουστικό κύμα που δημιουργήθηκε, το κύμα έκρηξης που δημιουργήθηκε, είναι ισοδύναμο με αυτό μιας μικρής πυρηνικής συσκευής», κατέληξε.

Στη σύγχυση που προκάλεσε το συμβάν αναφορικά με τα αίτια προστίθεται και η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απευθύνοντας παρηγορητικά λόγια στον λαό του Λιβάνου, αναφέρθηκε στο περιστατικό ως «τρομερή επίθεση».

Τρεις αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αντέκρουσαν αργότερα τα σχόλια του Προέδρου, λέγοντας ότι μέχρι την Τρίτη το βράδυ δεν υπήρχε ένδειξη ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα «επίθεσης» ενώ και αξιωματούχοι του Λιβάνου έχουν αποφύγει να χαρακτηρίσουν την έκρηξη ως επίθεση.

Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, όπως από το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Τουρκία, το Κατάρ, την Ιορδανία και την Ισπανία, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το Λίβανο στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και συνδράμοντας στο επιχειρησιακό έργο.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές ήταν από την πρώτη στιγμή και η Ελλάδαενώ ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ αναχωρεί σήμερα για τον Λίβανο.

Με πληροφορίες από Ammonium nitrate stored in a warehouse linked to catastrophic Beirut explosion, by Helen Regan, Tamara Qiblawi, Ghazi Balkiz και Ben Wedeman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ