ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στη Βηρυτό: Η επόμενη μέρα στο «σημείο μηδέν»

Έκρηξη στη Βηρυτό: Η επόμενη μέρα στο «σημείο μηδέν»
AP Photo/Hussein Malla

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού αποτυπώνουν αποκαλυπτικά βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με την επόμενη ημέρα της τραγωδίας. 

Ενώ τα σωστικά συνεργία κάνουν υπερπροσπάθεια να βρουν σημάδια ζωής κάτω από τα κατεστραμμένα κτήρια, το φως της ημέρας αποκάλυψε την κλίμακα της καταστροφής μετά την έκρηξη που εξαφάνισε το μέχρι χθες πολύβουο λιμάνι της ασιατικής πρωτεύουσας.

Όπως δείχνει το εναέριο βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Guardian, το σημείο και οι γύρω γειτονιές έχουν πλέον μετατραπεί σε ένα νέο «ground zero».

Ωστόσο, το πλήρες αποτύπωμα της καταστροφής που μέχρι στιγμής άφησε πίσω της πάνω από 100 νεκρούς, σχεδόν 4.000 τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές αναμένεται να γίνει αισθητό μετά από μέρες, όταν οι διασώστες ολοκληρώσουν το έργο τους.

Η επόμενη μέρα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Associated Press


Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Τζορτζ Κατάνεχ δήλωσε τηλεφωνικά σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Ο Κατάνεχ πρόσθεσε μιλώντας στο LBCI ότι η οργάνωση συντονίζεται με το υπουργείο Υγείας για να αποφασιστεί σε ποια νεκροτομεία θα πρέπει να μεταφέρονται οι άνθρωποι ανασύρονται νεκροί και πού θα διακομίζονται οι τραυματίες, διότι τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πολύ να αντεπεξέλθουν μπροστά στην πλημμύρα τραυματιών, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ