ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Τουρίστας κατέστρεψε άγαλμα 200 ετών για να βγάλει φωτογραφία

Ιταλία: Τουρίστας κατέστρεψε άγαλμα 200 ετών για να βγάλει φωτογραφία
AP Photo/Massimo Sambucetti

Έναν 50χρονο τουρίστα από την Αυστρία ταυτοποίησε η ιταλική αστυνομία ως τον υπεύθυνο για τη ζημιά που προκλήθηκε σε άγαλμα σε μουσείο της πόλης Τρεβίζο, στην προσπάθειά του να βγάλει μια αναμνηστική φωτογραφία με το έργο τέχνης.

Το γύψινο άγαλμα του 19ου αιώνα, έργο του Ιταλού γλύπτη Αντόνιο Κανόβα, που απεικονίζει την Παυλίνα Βοναπάρτη, αδελφή του Ναπολέοντα, έσπασε στο ύψος των ποδιών του μοντέλου. Συγκεκριμένα τρία δάχτυλα του ποδιού.

Το περιστατικό συνέβη στις 31 Ιουλίου στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στον καλλιτέχνη στο Ποσάνιο της Τρεβίζο.

Ο απρόσεκτος τουρίστας θεώρησε καλό να... ξαπλώσει πάνω στο γλυπτό προκειμένου να τον τραβήξει μια φωτογραφία η σύζυγός του.

Το υλικό που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας του μουσείου δείχνει τον άνδρα (του οποίου το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί) να «πηδάει» πάνω στη βάση του αγάλματος, με την απότομη κίνησή του να οδηγεί στη θραύση των δακτύλων. Μετά τη λήψη των απαραίτητων φωτογραφιών, όταν καταλαβαίνει τι προκάλεσε, εμφανίζεται να περπατάει αμέριμνος, αποφεύγοντας προφανώς να λογοδοτήσει για την αστοχία του.

Μιλώντας στο CNN, η τοπική αστυνομία αποκάλυψε ότι ο άνδρας είχε επισκεφθεί το μουσείο με ένα γκρουπ συμπατριωτών του. Το συμβάν σημειώθηκε όταν απομακρύνθηκε από τους φίλους του και «ξάπλωσε» πάνω στο άγαλμα για να φωτογραφηθεί μαζί του. Δεν αποκλείεται, πέρα από τα δάχτυλα, να έχει υποστεί ζημιά και η βάση του γλυπτού, λένε ειδικοί.

Οι Αρχές του μουσείου φαίνεται πως τον εντόπισαν μέσω των προσωπικών στοιχείων επικοινωνίας που απαιτείται πλέον να δίνουν οι επισκέπτες του μουσείου, στο πλαίσιο του σχεδίου για ιχνηλάτηση επισκεπτών σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού.

Όταν επικοινώνησαν, η σύζυγός του παραδέχτηκε «την ηλίθια πράξη του» και ζήτησαν συγγνώμη.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα υπάρξουν νομικές κυρώσεις.

Με πληροφορίες από Tourist snaps the toes off 19th-century statue while posing for photo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ