ΚΟΣΜΟΣ

Επιφυλακτικός ο Ομπάμα για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία

Επιφυλακτικός ο Ομπάμα για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία
REUTERS

Η αντιπολίτευση της Συρίας έδωσε δείγματα την Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να δεχτεί την εκεχειρία δύο εβδομάδων, λέγοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία να δοκιμαστεί η σοβαρότητα και η δέσμευση της άλλης πλευράς στο ρωσοαμερικανικό σχέδιο για παύση των εχθροπραξιών.

Οι μαχητές είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν αν συμφωνούν με την «παύση των εχθροπραξιών» στον πενταετή πόλεμο, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής και να τερματίσουν τις εχθροπραξίες το Σάββατο. Τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι το σχέδιο εκεχειρίας θα βοηθήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Συρία.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η ανακοίνωση της Επιτροπής Υψηλής Διαπραγμάτευσης που στηρίζεται από την Σαουδική Αραβία, αναφέρει ότι «βλέπει την προσωρινή εκεχειρία των δύο εβδομάδων ως μια ευκαιρία να διαπιστωθεί πόσο σοβαρή είναι η άλλη πλευρά ως προς την δέσμευσή της στα σημεία της συμφωνίας».

Ωστόσο η αντιπολίτευση ενίσταται στο ρόλο της Ρωσίας ως εγγυήτριας δύναμης μαζί με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει άμεση συμμετοχή στην σύγκρουση κι ότι το σχέδιο αγνοεί τον ρόλο του Άσαντ, που είναι σύμμαχος της Ρωσίας, αλλά και τον ρόλο του Ιράν.

Η Ρωσία ξεκίνησε την επέμβασή της, στο πλευρό του Άσαντ, τον περασμένο Σεπτέμβριο και ιρανοί μαχητές έχουν προσφέρει κρίσιμη βοήθεια στον συριακό στρατό.

Από την Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το σχέδιο κατάπαυσης των εχθροπραξιών στη Συρία, που έχει σκοτώσει πάνω από 250.000 ανθρώπους και έχει δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη.

Ο Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί και δεν θέλουμε να αυξήσουμε τις προσδοκίες,» είπε.

Η παύση των εχθροπραξιών δεν περιλαμβάνει τον ISIS ή το Μέτωπο Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Η αντιπολίτευση έχει εκφράσει φόβους ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις που στηρίζονται από τους Ρώσους, θα συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά των ανταρτών με το πρόσχημα ότι μάχονται το Μέτωπο Νούσρα.

Ο Άσαντ είπε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι Πούτιν και Άσαντ, σε τηλεφωνική συνομιλία, τόνισαν τη σημασία ενός «αδιάλλακτου» αγώνα κατά του Μετώπου Νούσρα και άλλων ένοπλων ομάδων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι , είπε ότι είχε μιλήσει με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ότι οι ομάδες τους θα συναντηθούν για να συζητήσουν την προγραμματισμένη κατάπαυση του πυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ