ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός - Πάνω από 100 νεκροί και 5.000 τραυματίες

Λίβανος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός - Πάνω από 100 νεκροί και 5.000 τραυματίες
EPA/ NABIL MOUNZER

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press σε επείγον τηλεγράφημά του το απόγευμα της Τετάρτης μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου έθεσε την πρωτεύουσα της Βηρυτού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, μετά και τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα στο λιμάνι της πόλης, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει περισσότερους από 5.000.

Σύμφωνα με το AP, η κυβέρνηση παραχωρεί άμεσα στο στρατό πλήρη εξουσία, στην πρωτεύουσα της Βηρυτού.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεδρίασης του λιβανέζικου Υπουργικού Συμβουλίου, όπως μετέδωσε η ίδια πηγή.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώθηκαν προγενέστερες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έθεσε σε αυστηρό κατ' οίκον περιορισμό αδιευκρίνιστο αριθμό αξιωματούχων του λιμένα της Βηρυτού.

Οι τελευταίοι υπόκεινται πλέον σε έρευνα για τις συνθήκες, υπό τις οποίες βρίσκονταν επί χρόνια αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Βηρυτού τουλάχιστον 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν.

Από την τεράστια έκρηξη, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Πάνω από 300.000 οι άστεγοι

Εξάλλου, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στον απόηχο των εκρήξεων, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Μαργουάν Αμπούν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ιορδανίας.

«Υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 Λιβανέζοι πολίτες που αδυνατούν πλέον να κοιμηθούν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Αμπουντ και πρόσθεσε: «Ο μισός πληθυσμός της Βηρυτού έχει χάσει τα σπίτια του για το άμεσο μέλλον - συγκεκριμένα για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Δείτε τι συνέβη σε εκκλησία στη Βηρυτό, τη στιγμή των εκρήξεων

Απίστευτες είναι και οι εικόνες από τη φωτογράφιση που έκανε μια νύφη στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, τη στιγμή που σημειώνονταν οι εκρήξεις στο λιμάνι.

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η λιβανέζικη κυβέρνηση ενέκρινε επίσης τη δαπάνη 100 δισεκατομμυρίων λιβανικών λιρών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου 13 εκατ. δολάρια καθώς η ανεπίσημη συναλλαγματική ισοτιμία βρίσκεται σε εικονική ελεύθερη πτώση.

Συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρο πριν και μετά την καταστροφή

Εν τω μεταξύ, τo CNNi δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες του Planet Labs Inc., στις οποίες διακρίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το λιμάνι της Βηρυτού, μετά και τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης.

Τα πλάνα είναι συγκλονιστικά: Στην πρώτη εικόνα διακρίνεται ξεκάθαρα από δορυφόρο η κάτοψη του λιμανιού της Βηρυτού σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από τις εκρήξεις.

Συγκεκριμένα, η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Μαΐου 2020.

Πηγή: CNNi / Planet Labs Inc.

Στη δεύτερη εικόνα αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής: Το λιμάνι και οι αποθήκες γύρω από αυτό έχουν ισοπεδωθεί από τις εκρήξεις και το ωστικό κύμα που ακολούθησε.

Μάλιστα, στο επίκεντρο της έκρηξης, πλέον δεν υπάρχουν οικοδομήματα, ενώ ο τσιμεντένιος λιμενοβραχίονας έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί, δίνοντας τη θέση του στη θάλασσα.

Πηγή: CNNi / Planet Labs Inc.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ