ΚΟΣΜΟΣ

Βηρυτός: Πέντε Έλληνες τραυματίες - Οι δύο σε σοβαρή κατάσταση

Βηρυτός: Πέντε Έλληνες τραυματίες - Οι δύο σε σοβαρή κατάσταση
AP Photo/Hassan Ammar

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης ότι οι Έλληνες τραυματίες από την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα στο λιμάνι της Βηρυτού ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.

Νωρίτερα, ο προέδρος της ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού, Παναγιώτης Ανδριώτης, έκανε λόγο για μια «διαλυμένη πόλη που θα πάρει πολύ καιρό για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριώτη ανάμεσα στα θύματα είναι και μία «Ελληνίδα από γάμο».

Πρόκειται για μια γυναίκα λιβανικής καταγωγής, ηλικίας περίπου 60 ετών, σύζυγος Έλληνα ομογενή.

Η άτυχη γυναίκα την ώρα της έκρηξης βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της και ο θάνατός της οφείλεται στον θανάσιμο τραυματισμό της από πτώση αντικειμένου.

Αναφορικά με δύο Ελληνίδες τραυματίες, ο πρόεδρος της κοινότητας κάνει λόγο για μία σοβαρότερα και μία ελαφρότερα τραυματισμένη.

Η σοβαρά τραυματίας υποβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη, σε δεύτερο χειρουργείο ενώ φέρει τραύματα στο κεφάλι.

Η δεύτερη τραυματίας έχει χτυπήσει στο μάτι της, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ανδριώτη.

Τόσο τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας, η οποία αριθμεί περίπου 4.500-5.000 μέλη όσο και τα σπίτια των περισσότερων Ελλήνων που ζουν στην πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Ωστόσο, αν και η ελληνική κοινότητα είναι διάσπαρτη στην Βηρυτό, οι περισσότεροι Έλληνες, όπως λέει ο κύριος Ανδριώτης εμφανώς ανακουφισμένος, ζουν σε μια γειτονιά που απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης, γεγονός που βοήθησε να αποφευχθούν τα χειρότερα για το ελληνικό στοιχείο.

«Όλη η πόλη έχει καταστραφεί. Πάνω από το 80% των κτηρίων έχουν τεράστιες ζημιές. Και δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα γινόταν αν η έκρηξη είχε συμβεί πρωινή ώρα με όλους τους ανθρώπους στις δουλειές τους και τα καταστήματα ανοικτά».

Ο κ. Ανδριώτης επισημαίνει ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη ημέρα της άρσης ενός πολυήμερου lockdown στην πρωτεύουσα λόγω κορωνοϊού, ενώ αναφέρεται με θλίψη την τύχη του ορθόδοξου πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Άγιος Γεώργιος», το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Το νοσοκομείο, χωρητικότητας 400 κλινών, έκλεισε καθώς υπέστη σημαντικές ζημιές, ενώ κάποιοι από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του αλλά και τους ασθενείς του περιλαμβάνονται στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Σημειώνεται πως η έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης κόστισε τη ζωή πάνω από 100 ανθρώπων ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 4.000.

Η έκρηξη ταρακούνησε όλη την πόλη στις 6:07 το απόγευμα, όταν μία φωτιά σε αποθήκη στο λιμάνι ακολούθησε ένας «σεισμός» που έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο.

Στην χώρα έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος ενώ η χώρα αναμένεται να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες.

Αναζητώντας την αιτία της καταστροφής

Ήδη από την Τρίτη το βράδυ οι Αρχές δήλωσαν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα προκειμένου να βρεθεί τι προκάλεσε την έκρηξη.

Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο του Λιβάνου δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την «μεγαλύτερη δυνατή τιμωρία».

Το νιτρικό αμμώνιο φαίνεται πως είχε εκφορτωθεί στο Λίβανο από ένα πλοίο που κατέφτασε στο λιμάνι το 2013 και έκτοτε βρισκόταν υποθηκευμένο σε αποθήκη εκεί.

Η έκρηξη συνέβη σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για το Λίβανο, εν μέσω οικονομικής κρίσης που διχάζει ξανά τη χώρα, η οποία παράλληλα μάχεται κατά της πανδημίας.

Την ήδη υπάρχουσα ένταση κλιμακώνει το γεγονός ότι την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες μετά την τραγωδία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη της εν λόγω αποθήκης από το 2014 και πως δεν θα προδικάσει τις έρευνες των Αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα ξηρό λίπασμα που αναμιγνύεται με άλλα λιπάσματα όπως φωσφάτα και χρησιμοποιείται σε σοδιές για να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών.

Μπορεί να αναφλεγεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη βομβιστική επίθεση το 1995 στη βομβιστική επίθεση στην πόλη της Οκλαχόμα, από την οποία είχαν βρει το θάνατο 168 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ