ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βραζιλία: Εμβληματικός ιθαγενής μεταξύ των σχεδόν 1.400 νέων νεκρών

Κορωνοϊός - Βραζιλία: Εμβληματικός ιθαγενής μεταξύ των σχεδόν 1.400 νέων νεκρών
AP Photo/Carlos Humberto

Ακόμη 1.437 θανάτους κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες η Βραζιλία εξαιτίας της Covid -19 και 57.152 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία πλέον ανέρχεται σε 97.256 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί είναι τουλάχιστον 2.859.073 στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ανάμεσα στα θύματα, ο Αριτάνα Γιαουαλαπιτί, ένας από τους σημαντικότερους ιθαγενείς αρχηγούς της Βραζιλίας. Τον θάνατο του 70χρονου ιθαγενή ανακοίνωσε ο ανιψιός του, Ιανό Γιαουαλαπιτί.

«Επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του», είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αριτάνα, ο οποίος ήταν υπερτασικός, εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας και διασωληνώθηκε πριν από δύο εβδομάδες σε ένα νοσοκομείο της Γκοϊάνια, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Γκόιας, καθώς παρουσίασε σοβαρή αναπνευστική δυσχέριεα.

Ο 70χρονος Αριτάνα αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των ιθαγενών και την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, κυρίως της περιοχής του Εθνικού Πάρκου του Σίνγκου, στο Μάτο Γκρόσο. Από την ίδια περιοχή κατάγεται και ο εμβληματικός ηγέτης των ιθαγενών, Ραονί Μετουκτίρε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ