ΚΟΣΜΟΣ

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ
twitter

Η είδηση της συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου μεταδίδεται και από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν κυρίως τις πληροφορίες από ανταποκρίσεις των Πρακτορείων.

«Έπειτα από διαπραγματεύσεις ετών η Ελλάδα έκλεισε τώρα και με την Αίγυπτο συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Μεσόγειο», επισημαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt και το περιοδικό Stern, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάνοντας λόγο για «αντίδραση σε μια παρόμοια συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη». Η συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη, όπως αναφέρει το γερμανικό Πρακτορείο, καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και «δημιούργησε νομικό πλαίσιο για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».

«Με την συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας χαράσσεται μια γραμμή διαμέσου της τουρκολιβυκής Ζώνης. Διότι η νέα ελληνοαιγυπτιακή Ζώνη ταυτίζεται με αυτήν στο μεγαλύτερο μέρος της», συνεχίζει το τηλεγράφημα του dpa και προσθέτει ότι «η Τουρκία είχε συνάψει την συμμαχία με την Λιβύη επειδή στην διαμάχη για φυσικούς πόρους στην Μεσόγειο αισθάνεται αποκλεισμένη από άλλες παράκτιες χώρες, όπως η Ελλάδα». Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, η Αθήνα προσπαθεί για μια συμφωνία ΑΟΖ και με την Αλβανία.

Στο αντίστοιχο τηλεγράφημα της γερμανόφωνης υπηρεσίας του πρακτορείου Reuters παρατίθενται ακόμη δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι για την συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ