ΚΟΣΜΟΣ

Παραποιημένα βίντεο για την αιτία της έκρηξης στη Βηρυτό κατέκλυσαν τα social media

Παραποιημένα βίντεο για την αιτία της έκρηξης στη Βηρυτό κατέκλυσαν τα social media
CNNi

Η τραγωδία στη Βηρυτό έχει εξάψει τη φαντασία των συνωμοσιολόγων οι οποίοι έφτασαν στο σημείο ακόμη και να «πειράξουν» τα βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης, με αποτέλεσμα το αποκύημα της φαντασίας τους να κυκλοφορεί σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, βίντεο που τραβήχθηκαν από το CNNi και αυτόπτες μάρτυρες στην λιβανέζικη πρωτεύουσα, έχουν παραποιηθεί και πλέον δείχνουν τον καπνό που αναδύεται από το λιμάνι της Βηρυτού να έχει αντιστραφεί, ώστε να θυμίζουν «αρνητικό» φωτογραφίες.

Επιπρόσθετα, ένα αντικείμενο που μοιάζει με πύραυλο έχει προστεθεί στο «κάδρο».

Ένα από τα βίντεο που έπεσαν θύμα παραποίησης το τράβηξε ο Mehsen Mekhtfe, παραγωγός social media για το αραβικό CNN.

Ήταν από τους πρώτους που κατέγραψαν την έκρηξη ενώ περπατούσε κοντά στο λιμάνι, κάτι που κάνει τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Πολλοί άνθρωποι απευθύνθηκαν σε μένα λέγοντας ότι είναι ψεύτικο», είπε στο CNNi, αναφερόμενος στο ψεύτικο βίντεο με τον πύραυλο. «Στο βίντεό μου όμως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Πρόκειται για την ψεύτικη εκδοχή του».

«Τονίζω ότι δεν είδα κανέναν πύραυλο, ούτε άκουσα κάποιο αεροσκάφος ή drone από πάνω μου», προσθέτει.

Το παραποιημένο υλικό μπορεί να το βρει κανείς σε όλα τα μεγάλα social media: το Facebook, το Instagram, το Twitter, το Youtube και το TikTok.

Κάποια από αυτά συνοδεύονται από προειδοποίηση για «ψεύτικη πληροφόρηση», ανάμεσά τους ένα που έχει μοιραστεί πάνω από 1.500 φορές. Κάποια όχι, όπως ένα που έχει 8.400 views.

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στο CNNi: «Όταν αυτό το βίντεο ήρθε σε γνώση μας, το αποσύραμε για παραβίαση της πολιτικής μας περί παραπλανητικού περιεχομένου».

Αλλά και ο επικεφαλής πολιτικής επικοινωνίας του YouTube είπε στο CNNi ότι αφαίρεσε το βίντεο για παράβαση των κανονισμών του.

Όταν το CNN επικοινώνησε με το άτομο που πιστώθηκε τη δημιουργία του βίντεο, εκείνο σχολίασε: «κάποιος ή κάποια με μισούσε τόσο πολύ που έβαλε το email μου σε ένα ψεύτικο βίντεο».

Doctored videos are already faking the cause of Beirut's explosion, by Paul P. Murphy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ