ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Νορβηγία: Συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο εξωτερικό

Κορωνοϊός – Νορβηγία: Συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο εξωτερικό
AP Photo

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας προέτρεψε την Παρασκευή τους πολίτες να αποφεύγουν όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό, ακόμα και σε χώρες με λίγα κρούσματα COVID-19, για να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση του κορωνοϊού.

«Υπάρχουν ακόμα λίγες μολύνσεις στη Νορβηγία αλλά βλέπουμε αυξημένες μολύνσεις σε χώρες που είχαν υπό έλεγχο την κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μπεντ Χόιε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Νορβηγία, αν και δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στη ζώνη του Σένγκεν. Είχε επιβάλει από τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας και προχώρησε σε σταδιακή τους χαλάρωση από τον Ιούνιο.

Ο Χόιε ανακοίνωσε επίσης ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν θα σερβίρουν αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα.

Οι αρχές θα εκδώσουν επίσης νέες συστάσεις για τη χρήση μάσκας στις 14 Αυγούστου, δήλωσε ο υπουργός. Η Νορβηγία και άλλες γειτονικές της χώρες, σε αντίθεση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δεν έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Η μόνη εξαίρεση, δήλωσε ο Χόιε, θα είναι για όσους φθάνουν από χώρες που η Νορβηγία έχει θέσει σε καραντίνα 10 ημερών, όπως η Γαλλία, η Ελβετία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό που έχει άμεση ισχύ, αυτοί οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φορούν μάσκες από τη στιγμή που θα περάσουν τα σύνορα, ή θα φθάσουν στο αεροδρόμιο, έως ότου πάνε στα σπίτια τους για να μπουν σε καραντίνα.

Με πληθυσμό 5,4 εκατ. κατοίκων, η Νορβηγία έχει καταγράψει αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Έως σήμερα είχε καταγράψει συνολικά 9.468 κρούσματα, αυξημένα κατά 59 σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα, με 256 θανάτους, σύμφωνα με το νορβηγικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ