ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: 700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου παραμένουν σε λιμάνι της Ινδίας από το 2015

Ινδία: 700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου παραμένουν σε λιμάνι της Ινδίας από το 2015
AP Photo/Tony Gutierrez

Σχεδόν 700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, της χημικής ουσίας που προκάλεσε τις πολύνεκρες εκρήξεις στη Βηρυτό την Τρίτη, βρίσκονται αποθηκευμένοι σε λιμάνι της Ινδίας από το 2015, έγινε σήμερα γνωστό από τις τοπικές αρχές.

Θορυβημένες από την τραγωδία που συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, με τουλάχιστον 149 νεκρούς, 5.000 τραυματίες και χιλιάδες άστεγους, οι αρχές της Ινδίας διέταξαν την επανεξέταση των επικίνδυνων ουσιών που βρίσκονται αποθηκευμένες στα λιμάνια της χώρας του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων.

Ανησυχούν μάλιστα κυρίως από την παρουσία 690 τόνων νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονται στο λιμάνι της Τσενάι, της πρωτεύουσας της πολιτείας Ταμίλ Ναντού (νότια). Το φορτίο βρίσκεται σε 37 κοντέινερ που εισήχθησαν από την Κορέα το 2015 από μια ινδική επιχείρηση, όμως κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές στο λιμάνι.

Τα τοπικά τελωνεία εμφανίστηκαν καθησυχαστικά διαβεβαιώνοντας πως η κατάσταση δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο και ότι μια διαδικασία δημοπράτησης του φορτίου βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να απαλλαγούν οι αρχές από το επικίνδυνο υλικό.

«Τα χημικά προϊόντα που κατασχέθηκαν παραμένουν αποθηκευμένα προσεκτικά και η ασφάλεια του φορτίου και του κοινού είναι εγγυημένη δεδομένης της επικίνδυνης φύσης της ουσίας», επισημαίνεται σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο;

Το νιτρικό αμμώνιο, συνδυασμός αμμωνίας και αζώτου, είναι περισσότερο γνωστό για τη χρήση του στα λιπάσματα και –καθώς είναι απίστευτα εκρηκτικό- στις βόμβες.

Στην τρομοκρατική επίθεση στην Οκλαχόμα του 1995 στο Ομοσπονδιακό κτήριο Alfred P. Murrah που κόστισε τη ζωή σε 169 ανθρώπους και τραυμάτισε 467, είχε γίνει γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο τόνοι νιτρικού αμμώνιου.

Ένα από τα χειρότερα ατυχήματα στην αμερικανική ιστορία με νιτρικό αμμώνιο συνέβη τον Απρίλιο του 1947, όταν ένα πλοίο φορτωμένο με 2.300 τόνους τέτοιου φορτίου πήρε φωτιά ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο Τέξας.

Η φωτιά προκάλεσε έκρηξη και ακόμη περισσότερες εστίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τότε σχεδόν 400 άνθρωποι και να καταστραφούν περισσότερα από 1.000 κτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ