ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μακρόν για την αποστολή βοήθειας στον Λίβανο

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μακρόν για την αποστολή βοήθειας στον Λίβανο
(AP Photo/ Evan Vucci)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, το θέμα της συνεργασίας τους με άλλες χώρες προκειμένου να στείλουν αμέσως βοήθεια στον Λίβανο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την παράταση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρ, σε μια ανακοίνωση.

Ο Ντιρ είπε ότι οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους για την απώλεια ζωών και την καταστροφή στη Βηρυτό», την πρωτεύουσα του Λιβάνου μέρος της οποίας ισοπεδώθηκε από την τεράστια έκρηξη, η οποία σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες την περασμένη Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη χθες, Πέμπτη, στην κατεστραμμένη Βηρυτό, όπου κάλεσε του Λιβανέζους ηγέτες να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση και δεσμεύτηκε ότι η γαλλική βοήθεια «δεν θα πέσει σε διεφθαρμένα χέρια».

«Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες επιπλέον υποστήριξη σε γαλλικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μακρόν, τον οποίο υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ο πρόεδρος Μισέλ Αούν.

Η Γαλλία έχει ήδη στείλει διασώστες και φάρμακα.

«Θέλω να οργανώσω την ευρωπαϊκή συνεργασία και ευρύτερα τη διεθνή συνεργασία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο πρώτος ξένος ηγέτης που μετέβη στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις.

«Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια, η υποστήριξη στον πληθυσμό χωρίς όρους. Όμως υπάρχει η απαίτηση την οποία κομίζει η Γαλλία εδώ και μήνες, χρόνια, για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, αναφέροντας κυρίως τον τομέα του ηλεκτρισμού.

«Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνουν, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται», προειδοποίησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ