ΚΟΣΜΟΣ

Κριτική Γαλλίας στο Βέλγιο για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα

Κριτική Γαλλίας στο Βέλγιο για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα
Πρόσφυγες σε καταυλισμό στη "Ζούγκλα" του Καλαί REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Κριτική στο Βέλγιο έκανε σήμερα η Γαλλία, για την απόφαση του πρώτου να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά του με τη Γαλλία, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες προσφυγικές ροές από τον καταυλισμό του Καλαί.

"Η απόφαση αυτή είναι για μας παράξενη, όπως και τα κίνητρά της", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην προσφυγική κρίση.

"Δεν είχαμε προειδοποιηθεί", πρόσθεσε ο Καζνέβ, ο οποίος διαβεβαίωσε "ότι δεν ετέθη ποτέ θέμα για τη γαλλική κυβέρνηση να στείλει μπουλντόζες εκεί για την απομάκρυνση των μεταναστών".

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την Τρίτη την επαναφορά προσωρινά των ελέγχων στα σύνορά του με τη Γαλλία, για να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο κύμα προσφύγων και μεταναστών από αυτούς που εγκαταλείπουν την "Ζούγκλα" του Καλαί.

"Η βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην παροχή καταφυγίου σε όλους όσοι τελούν υπό καθεστώς αιτούντα ασύλου στη Γαλλία", διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός, προβάλλοντας τον "ανθρωπιστικό" χαρακτήρα της επιχείρησης.

"Το να ισχυριζόμαστε ότι θα μπορούσε, λόγω της παροχής αυτής καταφυγίου, να υπάρξει ένα κύμα μεταναστών στα βελγικά σύνορα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα", σημείωσε.

Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός απέκλεισε οποιονδήποτε παραλληλισμό ανάμεσα στην απόφαση αυτή του Βελγίου και σε αυτήν που είχε λάβει το Παρίσι τον Νοέμβριο για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά του με το Βέλγιο, καθώς αυτή ελήφθη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί στη γαλλική πρωτεύουσα με τους 130 νεκρούς.

"Τρομοκράτες χτύπησαν στην εθνική επικράτεια και ήταν έκδηλη η διατάραξη της δημόσιας τάξης", υπογράμμισε ο Καζνέβ.

Μετά την ανακοίνωση του Βελγίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε πως περιμένει από αυτό περαιτέρω εξηγήσεις για τους ελέγχους που προωθεί στα σύνορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ