ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στη Βηρυτό - Διάσκεψη δωρητών: «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα» λέει ο Μακρόν

Έκρηξη στη Βηρυτό - Διάσκεψη δωρητών: «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα» λέει ο Μακρόν
Φωτογραφία αρχείου / Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Βηρυτό, μετά την πολύνεκρη έκρηξη AP Photo/Thibault Camus, Pool

«Η διεθνής κοινότητα χρωστάει στο λαό του Λιβάνου την υποστήριξή της, μετά την τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε την πρωτεύουσα της χώρας», δήλωσε σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε η βοήθεια αυτή, να πάει άμεσα εκεί που την χρειάζονται», δήλωσε ο Μακρόν ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης δωρητών για το Λίβανο, που οργανώθηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ, μέσω μιας βίντεο-σύνδεσης.

«Το μέλλον του Λιβάνου βρίσκεται σε κίνδυνο», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η προσφορά βοήθειας συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη για την πραγματοποίηση μιας αντικειμενικής, αξιόπιστης και ανεξάρτητης έρευνας για την έκρηξη που έγινε στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 158 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου προέδρου, συμμετέχει στο Συνέδριο υπό την αιγίδα της Γαλλικής Δημοκρατίας και του ΟΗΕ με αντικείμενο τη βοήθεια και ενίσχυση του λαού του Λιβάνου.

Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν επίσης ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, o βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ II, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθ, o πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Σημειώνεται ότι μετά τη γαλλική πρωτοβουλία, η Γερμανία ανακοίνωσε, μέσω του κ. Μάας, ότι θα διαθέσει 10 εκατ. ευρώ για άμεση βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ