ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών για δεύτερη ημέρα στη Βηρυτό

Λίβανος: Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών για δεύτερη ημέρα στη Βηρυτό
AP PHOTO

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σήμερα, Κυριακή, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που συντάραξαν το λιμάνι της πόλης.

Φωτιά ξέσπασε σε μία από τις εισόδους στην πλατεία του κοινοβουλίου στο κέντρο της Βηρυτού, καθώς εκατοντάδες οργισμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην περιοχή που έχουν αποκλείσει οι αστυνομικές δυνάμεις, μεταδίδουν λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα.

Στις εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά διακρίνονται επίσης αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ομάδες των οποίων εισέβαλαν στα γραφεία του υπουργείου Στέγασης και Μεταφορών.

Νωρίτερα, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν αποκλείσει την πρόσβαση σε έναν δρόμο κοντά στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, στη Βηρυτό, κατά τη δεύτερη ημέρα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, στον απόηχο της τεράστιας έκρηξης της περασμένης Τρίτης στην οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες.

Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Λιβάνου, όπου χιλιάδες Λιβανέζοι διαδήλωσαν χθες εναντίον της πολιτικής ελίτ, την οποία κατηγορούν για τα οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας τους.

«Θέλουμε να καταστρέψουμε και να εξαλείψουμε την κυβέρνηση. Δεν μας έχουν δώσει ούτε δουλειές ούτε δικαιώματα», είπε ο 19χρονος διαδηλωτής Νισάν Γκράουι, που είναι άνεργος.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες

Την ίδια ώρα, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα πως εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων από την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Al Jadeed TV.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες, ότι 21 άνθρωποι είναι ακόμη αγνοούμενοι μετά την έκρηξη, η οποία κατέστρεψε τμήματα της Βηρυτού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 158 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 6.000.

Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει σε αργή κίνηση τις εκρήξεις στη Βηρυτό

Ένα νέο βίντεο 4Κ καταγράφει σε αργή κίνηση τις φονικές εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 158 ανθρώπους, τραυματίζοντας περίπου 6.000 πολίτες.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βηρυτό σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πρωτεύουσας, Μαρουάν Αμπούντ.

Η έκρηξη γιγαντιαίων διαστάσεων θεωρείται ότι είναι η δεύτερη πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας, η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δείτε το βίντεο:

Για ανθρωπιστική κρίση στο Λίβανο μετά την καταστροφική έκρηξη προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς η χώρα είχε ήδη υποστεί μεγάλη οικονομική ύφεση πριν από την έκρηξη.

Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), η ζημιά στο λιμάνι της Βηρυτού θα διακόψει την προμήθεια τροφίμων και θα αυξήσει τις τιμές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει, επίσης, ότι το σύστημα υγείας υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ τρία νοσοκομεία δεν λειτουργούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ