ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Η Κομισιόν θέλει να αποφύγει μονομερείς ενέργειες»

Προσφυγικό: Η Κομισιόν θέλει να αποφύγει μονομερείς ενέργειες»
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (φωτογραφία αρχείου) EPA/JULIEN WARNAND

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει μονομερείς ενέργειες και γι’ αυτό εργάζεται πολύ σκληρά, τόνισε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό.

Επεσήμανε ακόμα ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι να διευκολύνει τον διάλογο και να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, κάτι που αποτέλεσε και κύριο αντικείμενο συζήτησης κατά το πρόγευμα των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία συμμετείχαν και αρμόδιοι υπουργοί από τη ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Τουρκία.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται επί τόπου για να εντοπίσει τις άμεσες ανάγκες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για την πρωτοβουλία με την οποία θα είναι δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός ΕΕ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, η Νατάσα Μπερτό είπε πως είναι δύσκολο να δει η Επιτροπή με ποιον τρόπο θα μπορούσε κάτι τέτοιο να ενταχθεί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη μέλη. «Ο διάλογος, όμως, είναι ακόμη σε εξέλιξη. Περιμένουμε διευκρινήσεις από την πλευρά της Ουγγαρίας και μέχρι τότε δεν μπορούμε να κρίνουμε αν είναι νομικά αποδεκτό ή όχι», ανέφερε.

Τέλος, αναφερόμενη στη συνάντηση της Βιέννης των χωρών του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Αυστρία όπως και η ολλανδική Προεδρία για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ