ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιρλανδία: Δύσκολη η οικονομική ανάκαμψη το 2021

Κορωνοϊός - Ιρλανδία: Δύσκολη η οικονομική ανάκαμψη το 2021
AP Photo / Steve Humphreys

Μια πολύ ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ιρλανδία μετά το lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού μοιάζει λιγότερο σίγουρη το επόμενο έτος, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λίο Βαράντκαρ, μερικές ημέρες μετά την επαναφορά τοπικών περιορισμών για πρώτη φορά από την κυβέρνηση.

«Για να είμαι ειλικρινής οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες απ΄ό,τι εσείς ή εγώ μπορεί να νομίζαμε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση (τον Ιούνιο)», δήλωσε ο Βαράντκαρ, υπουργός Επιχειρήσεων της χώρας, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός μέχρι τον Ιούνιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.

«Τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα έλεγα ότι θα ήταν ένα φαινόμενο τριών μηνών, ένα μοναδικό τρίμηνο σκληρού πλήγματος στην οικονομία και ότι θα είμασταν σε πολύ ισχυρή ανάκαμψη μέχρι το επόμενο έτος. Αυτό τώρα μοιάζει λιγότερο σίγουρο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι επαναφέρουν από απόψε, σε τοπικό επίπεδο, ορισμένους από τους περιορισμούς που είχαν αρθεί, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να ελεγχθούν οι συρροές του Covid 19 σε τρεις από τις 26 κομητείες της χώρας, μία εκ των οποίων συνορεύει με το Δουβλίνο.

Τα εστιατόρια, τα καφέ και οι παμπ στο Κιλντέιρ, το Λουίς και το Όφαλι θα επιτρέπεται να σερβίρουν φαγητό μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε μικρές ομάδες πελατών, για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι κάτοικοι των τριών κομητειών δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην υπόλοιπη χώρα, παρά μόνο υπό προϋποθέσεις. Στις τρεις όμορες κομητείες έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά κρούσματα του νέου κορωνοϊού τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτός ο ιός είναι μια βαθιά και κατεπείγουσα απειλή, είναι ανελέητος και αμείλικτος. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Δεν μπορούμε να ενεργούμε βλέποντας και κάνοντας», είπε ο Μίχαλ Μάρτιν, στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα ως πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή 92 νέα κρούσματα, στον υψηλότερο απολογισμό από τις 22 Μαΐου.

Ο επικεφαλής αρχίατρος της χώρας προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί «σημαντικός αριθμός» νέων κρουσμάτων. «Η επιβολή των μέτρων από απόψε δεν θα έχει ως αποτέλεσμα μια αισθητή διαφορά, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες», είπε ο Ρόναν Γκλιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ