ΚΟΣΜΟΣ

Oruc Reis: Νέος προκλητικός χάρτης από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Oruc Reis: Νέος προκλητικός χάρτης από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Το δικό της επικοινωνιακό σόου δίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας η Άγκυρα, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του Oruc Reis συνοδεία των πολεμικών πλοίων αλλά και έναν προκλητικό χάρτη που δείχνει το σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες.

Κατά τον τουρκικό χάρτη, η εν λόγω περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει και τις δηλώσεις ενός ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «φρόντισε» να εξαφανίσει το Καστελόριζο από τον εν λόγω χάρτη.

«Το Oruc Reis ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ελλάδα εγείρει μεγάλο θέμα για αυτές τις εργασίες» είπε ο Τσαγατάι Ερτσιγές.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter πως «η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα εξατίας ενός νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ονομάζεται Καστελόριζο και βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ελληνική ενδοχώρα».

Μάλιστα υποστηρίζει πως τα αιτήματα της Ελλάδας δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

«Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να στηρίξουν το αίτημά τους και να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες θαλάσσιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό ούτε λογικό» έγραψε.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως Ε.Ε. και ΗΠΑ θα πρέπει αντίθετα να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τα «παράλογα αιτήματά της».

«Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που προκαλεί εντάσεις στην περιοχή με τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις» υποστήριξε ο ίδιος, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ