ΚΟΣΜΟΣ

«Έχουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό»: Η ανακοίνωση του Πούτιν και ο εμβολιασμός της κόρης του

«Έχουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό»: Η ανακοίνωση του Πούτιν και ο εμβολιασμός της κόρης του
Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 ενέκρινε η Ρωσία όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές, δρούσε αποτελεσματικά και παρέχει μακροπρόθεσμη ανοσία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το εμβόλιο έχει ήδη χορηγηθεί στην κόρη του.

«Μία από τις κόρες μου εμβολιάστηκε μόνη της», ανέφερε ο Πούτιν στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου την Τρίτη και δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, συνέχισε: Μετά την πρώτη ένεση, η θερμοκρασία της ανέβηκε στους 38, αλλά την επόμενη μέρα ήταν λίγο πάνω από 37».

«Είναι καλά και έχει υψηλό αριθμό αντισωμάτων», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει ποια από τις δύο κόρες του -η Μαρία ή η Κατερίνα- έλαβε το εμβόλιο.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από κοινού από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το Υπουργείο Άμυνας, οι δοκιμές ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και το σύνολο των 38 εθελοντών ανέπτυξε ανοσία στον ιό που έχει στοιχήσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Τατιάνα Γκολίκοβα, η Ρωσία σκοπεύει να ξεκινήσει τον εμβολιασμό ιατρικού προσωπικού τον Αύγουστο, ενώ ο μαζικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει σε εθελοντική βάση στις αρχές του επόμενου έτους, με προτεραιότητα στους δασκάλους και τις ευπαθείς ομάδες.

Παρά τους ισχυρισμούς του προέδρου περί της ασφάλειας του εμβολίου, εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτό δεν έχει ελεγχθεί πλήρως, αφού οι δοκιμές σε ανθρώπους διήρκησαν λιγότερο από δύο μήνες, ενώ δεν έχουν μπει ακόμα στο τελικό στάδιο.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει τον παγκόσμιο αγώνα για ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ