ΚΟΣΜΟΣ

«Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου»: Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για το Oruc Reis

«Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου»: Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για το Oruc Reis
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη «γραμμή» που χάραξε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ακολουθούν κατά γράμμα και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του κινείται και ο τουρκικός Τύπος, με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να φιλοξενούν διθυραμβικά ρεπορτάζ για τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους αλλά και των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Hurriyet: «Ξύπνησαν με το Oruc Reis»

«Ξύπνησαν με το Oruc Reis» γράφει η εφημερίδα Hurriyet, που παράλληλα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αδιαφόρησε για τις «κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο».

«...Τώρα πανικοβλήθηκε όταν ξαφνικά είδε το Oruc Reis, στα ανοιχτά της Κύπρου» αναφέρει η εφημερίδα, και συνεχίζει: «Η Μέρκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει. Όμως η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί».

ΥΕΝΙ SAFAK: «Προκάλεσε πανικό η εξάμηνη πορεία του Oruc Reis»

Με τη σειρά της, η τουρκική εφημερίδα YENI SAFAK γράφει:

«Δεν υποχωρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Oruc Reis ξεκίνησε πορεία 6 μηνών. Το Oruc Reis θα πάει νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, νότια της Κρήτης και ο τελικός του στόχος θα είναι τα σύνορα του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης».

Cumhuriyet: «Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου»

Για «ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της συνθήκης των Σεβρών» κάνει λόγο η εφημερίδα Cumhuriyet.

«Το Oruc Reis στο μέτωπο, η Ελλάδα σε πανικό».

SABAH: «Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας»

Με τη σειρά της, εφημερίδα SABAH εύχεται «καλή τύχη» στο Oruc Reis, λέγοντας ότι «προκάλεσε πανικό στους Έλληνες και στους Ελληνοκύπριους».

Τονίζει, μάλιστα, ότι «δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις ακτές μας» -δήλωση που έκανε άλλωστε χθες και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ