ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις Μπάιντεν για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις Μπάιντεν για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο
AP Photo / Andrew Harnik

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έχει ήδη περάσει από συνεντεύξεις με τους φιναλίστ που διεκδικούν το χρίσμα του υποψήφιου αντιπροέδρου και πλέον αναμένεται να ανακοινώσει την οριστική του απόφαση αυτή την εβδομάδα.

Πηγή από το περιβάλλον του Μπάιντεν δήλωσε στο Reuters ότι ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και ο Δημοκρατικός «παρτενέρ» του θα δεχτούν επίσημα το χρίσμα του κόμματος κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνέλευσης των Δημοκρατικών που έχει προγραμματιστεί από τις 17 έως και τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπάιντεν δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την οριστική του απόφαση την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, έχει δεσμευθεί ότι θα επιλέξει ως παρτενέρ στην κούρσα των προεδρικών εκλογών μια γυναίκα, ενώ ήδη δέχεται σφοδρές πιέσεις από μερίδα ηγετικών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και ακτιβιστές η υποψήφια αντιπρόεδρος να είναι μαύρη.

Οι επικρατέστερες για το χρίσμα

Σύμφωνα, πάντα με το Reuters, η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις από την Καλιφόρνια αλλά και η πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, είναι οι επικρατέστερες επιλογές για το χρίσμα της υποψήφιας αντιπροέδρου από πλευράς Δημοκρατικών.

Ωστόσο, δυνατά ακούγεται και το όνομα της βουλευτή των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια, Κάρεν Μπας.

Παράλληλα, το επιτελείο του Μπάιντεν εξετάζει και άλλες υποψηφιότητες όπως αυτά των γερουσιαστών Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Τάμι Ντάκγουορθ, της βουλευτή Βαλ Ντέμινγκς, της κυβερνήτη του Νέο Μεξικού Μισέλ Λουχάν Γκρίσαμ και της κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.

H Έιμι Άλισον, ιδρυτής της οργάνωσης «She the People», μιας ομάδας που προωθεί τις έγχρωμες γυναίκες στην πολιτική, δήλωσε στο Reuters ότι θα ήταν πολιτικό ατόπημα για τον Μπάιντεν να μην έχει ως συνοδοιπόρο του στην κούρσα των φετινών προεδρικών εκλογών μια έγχρωμη γυναίκα.

«Είναι η πιο σημαντική απόφαση που καλείται να λάβει η ομάδα Μπάιντεν και είναι αυτή που θέσει το στίγμα των τελευταίων 80 περίπου ημερών πριν από τις εκλογές. Η επιλογή μιας μαύρης γυναίκας για το χρίσμα συνιστά την επιβεβαίωση ότι συμπεριλαμβανόμαστε στο όραμα της διακυβέρνησης», δήλωσε η Άλισον.

Η επιλογή του Μπάιντεν, ίσως η πλέον βαρύνουσα στην πολιτική του καριέρα, έχει συγκεντρώσει ασυνήθιστα αυξημένη προσοχή, δεδομένης της ηλικίας του. Εάν νικήσει τον Τραμπ, τότε κατά την ανακήρυξή του σε νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021 θα είναι 78 ετών και θα είναι ο γηραιότερος Πρόεδρος στην πολιτική Ιστορία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ