ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Λευκορωσία: Ενοχλημένη η ΕΕ για τις καταγγελίες περί «βίας και νοθείας»

Εκλογές Λευκορωσία: Ενοχλημένη η ΕΕ για τις καταγγελίες περί «βίας και νοθείας»
AP Photo / Francois Lenoir

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τις ενέργειες των Αρχών της Λευκορωσίας και θα εξετάσει τις σχέσεις της με την Ένωση αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε εκ μέρους των 27 ηγετών των κρατών-μελών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ:

«Στις 9 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν προεδρικές εκλογές στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που οδήγησαν στις προεδρικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, ο λαός της Λευκορωσίας επέδειξε την επιθυμία για δημοκρατική αλλαγή.

Ωστόσο, οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Οι κρατικές αρχές ανέπτυξαν δυσανάλογη και απαράδεκτη βία προκαλώντας τουλάχιστον έναν θάνατο και πολλούς τραυματισμούς. Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και εντατικοποιήθηκε η καταστολή των ελευθεριών της συνάθροισης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της έκφρασης. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους υπό κράτηση. Επιπλέον, αξιόπιστες εκθέσεις εγχώριων παρατηρητών δείχνουν ότι η εκλογική διαδικασία δεν πληρούσε τα διεθνή πρότυπα που αναμενόταν από ένα συμμετέχον κράτος του ΟΑΣΕ.

Ο λαός της Λευκορωσίας αξίζει καλύτερα. Από την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων το 2015, η σχέση μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας βελτιώθηκε. Αλλά χωρίς πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, η σχέση ΕΕ-Λευκορωσίας μπορεί μόνο να επιδεινωθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιολογήσουμε τις ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης και θα πραγματοποιήσουμε εμπεριστατωμένη επισκόπηση των σχέσεων της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λήψη μέτρων κατά των υπευθύνων για την παρατηρούμενη βία, τις αδικαιολόγητες συλλήψεις και την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία της Λευκορωσίας να ξεκινήσει έναν γνήσιο και περιεκτικό διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία για την αποφυγή περαιτέρω βίας.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια δημοκρατική, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ευημερούσα και σταθερή Λευκορωσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ