ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός ΥΠΕΣ: Θέλουμε λιγότερους πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την 7η Μαρτίου

Γερμανός ΥΠΕΣ: Θέλουμε λιγότερους πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την 7η Μαρτίου

Η 7η Μαρτίου αναμένεται να είναι μια κρίσιμη μέρα για το προσφυγικό ζήτημα και την Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την σημερινή σύνοδο των αρμόδιων για το θεμα υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στην συνάντηση ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ δήλωσε πως «έως τις 7 Μαρτίου θέλουμε έναν σημαντικά μικρότερο αριθμό προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία».

Όλα αυτά ενώ ήδη επτά ευρωπαϊκές χώρες -μέλη της Σέγκεν- έχουν επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους «βάζοντας σε πίεση την Ελλάδα που δεν μπορεί πλέον να αντέξει τα κύματα αφίξεων από την Τουρκία» όπως μεταδίδει το Reuters .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες αν δεν πετύχει το σχέδιο που προβλέπει την παροχή περίπου 3 δις ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες από τη Συρία στο έδαφος της. Σχέδιο, στην εφαρμογή του οποίου πρωτοστατεί η Γερμανία συναντώντας όμως ισχυρές αντιδράσεις.

«Η 6-7η Μαρτίου είναι η ημερομηνία που περιμένουμε την ανοιξιάτικη εισροή προσφύγων να βρεθεί στο απόγειο της.Ως τότε πρέπει να βρούμε μια λύση που να περιλαμβάνει τα Ελληνο-τουρκικά σύνορα. Αν το σχέδιο αυτό δεν οδηγήσει σε μικρότερες αφίξεις πρέπει να βρούμε άλλα μέτρα» δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Κλάας Ντάικχοφ.

Την ίδια στιγμή τις επιθετικές τοποθετήσεις απέναντι στην ελληνική πλευρά συνέχισε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ. «Αν η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν θέλει να εξασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. άλλοι πρέπει να δράσουν» δήλωσε η Αυστριακή πολιτικός.

Διαβάστε ακόμα:

Καμμένος: Στην Τουρκία οι πρόσφυγες-μετανάστες που διασώζονται από τη νατοϊκή δύναμη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ