ΚΟΣΜΟΣ

Η απάντηση της Ρωσίας σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της

Η απάντηση της Ρωσίας σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της
AP Photo/Pavel Golovkin

Σε λόγους ανταγωνισμού αποδίδει η Μόσχα την έντονη αμφισβήτηση που δέχεται η αποτελεσματικότητα του πρώτου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, το οποίο η Ρωσία ενέγκρινε την Τρίτη. 

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί πως το εμβόλιο της Ρωσίας για την COVID-19 δεν είναι ασφαλές είναι αβάσιμοι και ότι διατυπώνονται για λόγους ανταγωνισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που χορήγησε κανονιστική έγκριση στο εμβόλιο για την COVID-19, ύστερα από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Η απόφαση της Μόσχας να δώσει την έγκρισή της έχει δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ κάποιων ειδικών. Μόνο το 10% περίπου των κλινικών δοκιμών είναι επιτυχείς και κάποιοι επιστήμονες φοβούνται ότι η Μόσχα ίσως θέτει το εθνικό της κύρος πάνω από την ασφάλεια.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία -ο τέταρτος υψηλότερος στον κόσμο- αυξήθηκε σε 902.701 σήμερα καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν 5.102 νέα περιστατικά.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 15.260.

Γενς Σπαν: Δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς

Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε σήμερα πως το εμβόλιο της Ρωσίας κατά της Covid-19 δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλές προϊόν μάλλον, παρά να είναι κανείς απλώς ο πρώτος που θα αρχίσει τους εμβολιασμούς.

«Μπορεί να είναι επικίνδυνο να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε υπερβολικά νωρίς εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπων επειδή έτσι μπορεί να καταφέρουμε θανάσιμο πλήγμα στην αποδοχή του εμβολίου αν πάει στραβά, έτσι είμαι πολύ επιφυλακτικός μ' αυτά που γίνονται στη Ρωσία», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε ένα αρχικό, καλό εμβόλιο, αλλά με βάση όλα όσα γνωρίζουμε --και αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα, το ότι οι Ρώσοι δεν μας λένε πολλά-- αυτό δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς», πρόσθεσε.

Ο Σπαν δήλωσε πως έχει κρίσιμη σημασία, ακόμη και στη διάρκεια μιας πανδημίας, να διεξάγονται οι σωστές μελέτες και δοκιμές και να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα ώστε οι άνθρωποι να εμπιστευθούν το εμβόλιο.

«Το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι πρώτος --είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό, δοκιμασμένο και ως εκ τούτου ασφαλές εμβόλιο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός όταν ερωτήθηκε σχετικά με το εμβόλιο της Ρωσίας, το οποίο θα ονομασθεί «Sputnik V» προς τιμήν του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο, ο οποίος είχε τεθεί σε τροχιά από τη Σοβιετική Ένωση.

Έντονη ανησυχία

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου της για τον κορωνοϊό υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει τον παγκόσμιο αγώνα για ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια.

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι πραγματικά συμβαίνει με το ρωσικό εμβόλιο», δήλωσε ο Michael Head, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ίδιος εξηγεί πως είναι «ζωτικής σημασίας κάθε εμβόλιο να εμπνέει εμπιστοσύνη στο κοινό» και ο κόσμος να γνωρίζει για το επίπεδο της αποτελεσματικότητάς του καθώς και πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το ρωσικό εμβόλιο ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος από την παγκόσμια κοινότητα υγείας», σημειώνει ο ίδιος, σύμφωνα με το CNNi.

Με τη σειρά του και ο Danny Altmann, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College London, δήλωσε στο Science Media Center ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την διάθεση ενός εμβολίου προτού δοκιμαστεί πλήρως.

«Υπάρχουν πολύ υψηλά κριτήρια για την έγκριση ενός εμβολίου μετά τις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης», εξηγεί.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν γίνει κάποιο λάθος με το εμβόλιο, η ζημιά θα επιδείνωνε «ανυπέρβλητα τα τρέχοντα προβλήματά μας».

«Ελπίζουν να έχουν τηρηθεί όλα τα κριτήρια. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», κατέληξε ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ