ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Κύπρος: Υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα για ταξιδιώτες από πέντε χώρες της ΕΕ

Κορωνοϊός - Κύπρος: Υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα για ταξιδιώτες από πέντε χώρες της ΕΕ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Karadjias

Υποχρεωτική μοριακή εξέταση για τη νόσο Covid-19, με 48ωρο αυτοπεριορισμό και μάλιστα με ίδια έξοδα επιβάλλει η Κύπρος στους πολίτες που καταφθάνουν από χώρες που εμπίπτουν στην Κατηγορία Γ. Το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης πρέπει να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση monada@mphs.moh.gov.cy.

Ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται εφόσον το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εργαστηριακής εξέτασης είναι αρνητικό.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 30, παράγραφος 2.8 (α)) του 2020, επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες Κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για τη νόσο COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα το αργότερο 72 ώρες προ της αναχώρησης. Αν η περίοδος διαμονής τους στη Δημοκρατία υπερβαίνει τις 4 μέρες, τα πρόσωπα αυτά οφείλουν να παραμένουν σε καθεστώς περιορισμού για 14 μέρες.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των κρατών που εμπίπτουν στην κατηγορία Γ ανήκουν πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ -Βουλγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Λουξεμβούργο και Ρουμανία- καθώς και οι Αλγερία, Σερβία, Μαυροβούνιο.

Πάντως, με βάση τα αποτελέσματα των εργαστηριακών διαγνώσεων στην Κύπρο, παρατηρείται φθίνουσα πορεία της διασποράς στην κοινότητα και βελτιωμένη εικόνα σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Παρά το γεγονός ότι οι περίπου 2.000 εργαστηριακές διαγνώσεις από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο των 10.000 δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, εντούτοις δείχνουν ότι η διασπορά στην κοινότητα φαίνεται να άρχισε να φθίνει και η κατάσταση να βελτιώνεται», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Υγείας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή της Κύπρου απευθύνουν εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες, και κυρίως τους νέους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε χώρους μαζικών συναθροίσεων και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ