ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις δεν ήταν η πρώτη επιλογή της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις δεν ήταν η πρώτη επιλογή της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών
AP Photo/Carolyn Kaster

H Κάμαλα Χάρις δεν ήταν η πρώτη επιλογή των Δημοκρατικών της αριστερής πτέρυγας για τη θέση της αντιπροέδρου, του Τζο Μπάιντεν, και αυτό όχι μόνο εξαιτίας των πολιτικών που υποστηρίζει, σχολιάζει το POLITICO.

Τις τελευταίες ημέρες πριν από την τελική απόφαση του Μπάιντεν για την υποψήφια αντιπρόεδρο, αρκετά προβεβλημένα στελέχη των προοδευτικών εντός του Δημοκρατικού Κόμματος έλεγαν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως ήλπιζαν στην επιλογή μιας υποψήφιας για την αντιπροεδρία που θα διασφάλιζε ότι οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2024 θα είναι όσο γίνεται πιο ανοικτές, με την προϋπόθεση ότι ο Μπάιντεν δεν θα είναι υποψήφιος για μία δεύτερη προεδρική θητεία.

Έτσι, αντί να επιλεγεί κάποια όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Κάρεν Μπας, που είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, ή η Σούζαν Ράις, που δεν έχει διεξαγάγει ποτέ προεκλογική εκστρατεία για αιρετό αξίωμα, ο Μπάιντεν προτίμησε την 55χρονη γερουσιαστή, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, όταν η ίδια θα είναι υποψήφια.

Η Χάρις θεωρείται ήδη από αναλυτές το φαβορί για τις επόμενες προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών όποτε αυτές διεξαχθούν, είτε το 2024, είτε το 2028.

Οι προοδευτικοί δηλώνουν ότι αυτό σημαίνει πως οι ίδιοι θα έχουν αποκλειστεί από το Λευκό Οίκο για μία δεκαετία ή και ακόμη περισσότερο.

«Είναι πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε μία 12χρονη παρουσία νεοφιλελεύθερης εξουσίας στο Δημοκρατικό Κόμμα, εξαιτίας του φάσματος ενός πολύ νεαρού και φιλόδοξου -όπως είναι οι περισσότεροι πολιτικοί- προσώπου στο ψηφοδέλτιο», δήλωσε ο Νόρμαν Σόλομον συνιδρυτής της αριστερής ομάδας RootsAction.org. «Αυτός είναι ο πραγματικός φόβος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ