ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο - σοκ από τις ΗΠΑ: Αστυνομικοί περνάνε χειροπέδες σε 8χρονο

Βίντεο - σοκ από τις ΗΠΑ: Αστυνομικοί περνάνε χειροπέδες σε 8χρονο
Screen Grab/YouTube

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από ένα περιστατικό του 2018, που δείχνει αστυνομικούς στη Φλόριντα να συλλαμβάνουν ένα 8χρονο αγόρι και να τον μεταφέρουν σε φυλακή ενηλίκων, επειδή φέρεται να χτύπησε μια δασκάλα του. Όπως αποδείχτηκε, οι χειροπέδες ήταν υπερβολικά μεγάλες για τους καρπούς του μικρού παιδιού. 

Η αστυνομία κλήθηκε στο δημοτικό σχολείο Gerald Adams τον Δεκέμβριο του 2018, κατόπιν καταγγελίας ότι ένα παιδί είχε επιτεθεί σε μία δασκάλα, χτυπώντας την στο στήθος, όταν εκείνη προσπάθησε να τον κάνει να πειθαρχήσει, επειδή καθόταν ακατάλληλα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού.

«Γιε μου, ξέρεις που πας; Στη φυλακή πας», ακούγεται να λέει ο αστυνομικός στο παιδί, προτού του ζητήσει να σταθεί στον τοίχο για να του κάνει σωματικό έλεγχο.

Το βίντεο από την κάμερα στο σώμα του ενός αστυνομικού δείχνει ότι προσπαθούν να περάσουν χειροπέδες στο παιδί που κλαίει, πριν συνειδητοποιήσουν ότι οι καρποί του αγοριού ήταν πολύ μικροί για τις χειροπέδες.

Ο αστυνομικός ακούγεται να λέει στο αγόρι: «Το καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι πολύ σοβαρό, έτσι; Δεν μου αρέσει καθόλου που με βάζεις σε αυτήν τη θέση να το κάνω αυτό. Το θέμα είναι ότι έκανες λάθος. Τώρα είναι η ώρα να μάθεις από αυτό και να μεγαλώσεις μέσα από αυτό, να μην επαναλάβεις ξανά το ίδιο λάθος».

Αγωγή κατά της αστυνομίας και του σχολείου

Σύμφωνα με την οικογένεια του παιδιού, το σχολείο γνώριζε ότι το παιδί είχε διαγνωσθεί με ΔΕΠΥ, κατάθλιψη, άγχος και Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή και ότι ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, η δασκάλα που κατήγγειλε την επίθεση αντικαθιστούσε την μόνιμη δασκάλα του παιδιού.

Η μητέρα του χρειάστηκε να παλέψει επί εννέα μήνες με την υπόθεση στο δικαστήριο, έως ότου ο εισαγγελέας αποφασίσει να απορρίψει τις κατηγορίες, με βάση την ηλικία και την ψυχολογική αξιολόγηση του αγοριού.

Η μητέρα του παιδιού και οι δικηγόροι της ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη ότι καταθέτουν αγωγή εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Key West και της Σχολικής Περιφέρειας του Monroe County.

«Απίστευτο! Η αστυνομία του Key West χρησιμοποίησε τακτικές εκφοβισμού σε αγόρι 8 ετών με ειδικές ανάγκες. Έχει ύψος 1 μέτρο και έξι εκατοστά και ζυγίζει 29 κιλά, αλλά θεώρησαν σκόπιμο να του βάλουν χειροπέδες και να τον μεταφέρουν σε φυλακή ενηλίκων για να ακολουθήσουν τη διαδικασία! Ήταν τόσο μικρός, που οι χειροπέδες έπεσαν από τους καρπούς του!» έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ο οικογενειακός δικηγόρος Benjamin Crump, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης τις οικογένειες των George Floyd, Breonna Taylor και Ahmaud Arbery.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ