ΚΟΣΜΟΣ

Ραντεβού Μέρκελ-Μακρόν στις 20 Αυγούστου για την Ανατολική Μεσόγειο

Ραντεβού Μέρκελ-Μακρόν στις 20 Αυγούστου για την Ανατολική Μεσόγειο
AP PHOTO

Στις 20 Αυγούστου θα συναντηθούν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην παραθεριστική κατοικία του Γάλλου προέδρου και θα συζητήσουν τα ζητήματα, που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα (κορωνοϊός, Λίβανος, Λευκορωσία, Brexit).

«Είναι μία εξαιρετικής φύσης συνάντηση, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Καγκελάριος προσκαλείται στη Μπρεγκανσόν από έναν Γάλλο πρόεδρο» αναφέρει το Παρίσι.

Ο τελευταίος καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέφθηκε τη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία ήταν ο Χέλμουτ Κολ, προσκεκλημένος του τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, το 1985. Ο Μακρόν έχει φιλοξενήσει εκεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πέρσι τον Αύγουστο και την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Στο φρούριο στη Μπρεγκανσόν, που δεσπόζει στη Μεσόγειο, στη νότια Γαλλία, οι δύο ηγέτες θα έχουν μια συνάντηση εργασίας και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε από την πλευρά της η γερμανική καγκελαρία.

Έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ

«Αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος» είναι το τρίπτυχο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν η τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Παρασκευής, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει όλη την ελληνική ατζέντα, υποστηρίζοντας μάλιστα με οπτικό υλικό για την τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων.

«Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», τόνισε ο κ. Δένδιας στην τοποθέτησή του.

Πάντως η συζήτηση για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας παραπέμφθηκε στις 28 Αυγούστου στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με τους υπουργούςΕξωτερικών να εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Επεσήμαναν δε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση από την Άγκυρα.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι οι πρόσφατες ναυτικές ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης. Αντίθετα, οδηγούν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο επικίνδυνων ατυχημάτων.

Επίσης, εξέφρασαν ισχυρή στήριξη στις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ, να επαναφέρει το διάλογο και να διευκολύνει την εκ νέου δέσμευση με την Τουρκία. Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος καλείται να ετοιμάσει επιλογές σε περαιτέρω κατάλληλα μέτρα, σε περίπτωση που οι εντάσεις στην περιοχή δεν υποχωρήσουν.

Μετά το Συμβούλιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ