ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα σε αντίποινα για τα εμπρηστικά μπαλόνια κατά του Ισραήλ

Νέες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα σε αντίποινα για τα εμπρηστικά μπαλόνια κατά του Ισραήλ
Φωτογραφία αρχείου AP PHOTO

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ένα νέο γύρο πληγμάτων που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα κατά θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα για την εκτόξευση εμπρηστικών μπαλονιών από τον παλαιστινιακό θύλακο στο ισραηλινό έδαφος.

Παράλληλα, συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης το απόγευμα κατά μήκος του φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι μία δεκάδα άνθρωποι "έκαψαν ελαστικά, έριξαν εκρηκτικά και χειροβομβίδες στον φράκτη ασφαλείας και επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν".

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αρκετές νυχτερινές επιδρομές εναντίον θέσεων του ισλαμικού κινήματος που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακο, ως απάντηση στα εμπρηστικά μπαλόνια, μερικά από τα οποία οφείλονται για πυρκαγιές που πυροδοτήθηκαν στο νότιο Ισραήλ, 19 μόνο για το Σάββατο, σύμφωνα με την ισραηλινή πυροσβεστική υπηρεσία.

"Σε απάντηση, αεροσκάφη και μαχητικά στόχευσαν θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας", συμπεριλαμβανομένων "υπόγειων υποδομών της Χαμάς", ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Εκτός από τις επιδρομές, σε αντίποινα για τα μπαλόνια, οι ισραηλινές αρχές αυτή την εβδομάδα μείωσαν επίσης την αλιευτική ζώνη στη Μεσόγειο για τους ψαράδες από τη Γάζα και έκλεισαν το Κερέμ Σαλόμ, το μοναδικό σημείο διέλευσης για εμπορεύματα μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, το οποίο έχει επιβάλλει αποκλεισμό στην φτωχοποιημένη αυτή παλαιστινιακή περιοχή με δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Παρά την περυσινή ανακωχή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, η Χαμάς και το Ισραήλ, που έχουν ήδη πολεμήσει τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014), συνεχίζουν να συγκρούονται σποραδικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ