ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο - Κατηγορεί το ΝΑΤΟ για ανάπτυξη στρατού στα σύνορα

Λευκορωσία: Διαδηλώσεις κατά Λουκασένκο - Κατηγορεί το ΝΑΤΟ για ανάπτυξη στρατού στα σύνορα
AP Photo/Mstyslav Chernov

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα, Κυριακή, στο κέντρο του Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, για να συμμετάσχουν στην «Πορεία για την Ελευθερία», μετά το κάλεσμα της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει νοθεία στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

«Φύγε!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ προχωρούσαν τη λεωφόρο Ανεξαρτησίας.

Πολλοί ήταν ντυμένοι στα λευκά και κρατούσαν στα χέρια τους λουλούδια, ενώ κατευθύνονταν προς το μνημείο για τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλοι είχαν υψώσει μια τεράστια ερυθρόλευκη σημαία, τα χρώματα της αντιπολίτευσης.

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει αυτή η πορεία ο Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 26 χρόνια, εμφανίστηκε απρόσμενα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και εκφώνησε μια ομιλία προς τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Ο Λουκασένκο κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της χώρας, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι συγκεντρώνει δυνάμεις στα δυτικά σύνορά της.

«Αγαπητοί φίλοι, σας κάλεσα εδώ όχι για να υπερασπιστείτε εμένα αλλά επειδή, για πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, μπορείτε να υπερασπιστείτε τη χώρα, την ανεξαρτησία της και τις οικογένειές σας», είπε ο 65χρονος Λουκασένκο μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Μινσκ.

«Η ηγεσία του ΝΑΤΟ μας ζητά να διεξάγουμε νέες εκλογές. Αν υποκύψουμε στις επιθυμίες τους, θα πεθάνουμε ως κράτος», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι νατοϊκά άρματα και αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση 15 λεπτών από τα σύνορα. Είπε επίσης ότι οι γειτονικές χώρες, όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ουκρανία «μας διατάζουν να κάνουμε νέες εκλογές».

Περιστοιχιζόμενος από τους σωματοφύλακές του και έχοντας δίπλα του τον γιο του, Νικολάι, ο οποίος συχνά παρουσιάζεται ως πιθανός διάδοχός του, ο Λουκασένκο κατήγγειλε ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στη χώρα του «μια κυβέρνηση από το εξωτερικό».

«Δεν έχουμε φίλους, όλοι θέλουν να μας γονατίσουν. Η Λευκορωσία δεν θα διαιρεθεί όπως το 1939. Δεν θα ξεχάσουμε», συνέχισε.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις «αν αυτό θέλει ο λαός» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας.

Στη συνέχεια, αποχώρησε, υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.

Οργή για νεκρό διαδηλωτή

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο του πρακτορείου Associated Press στο οποίο φαίνεται πως οι δυνάμεις καταστολής της Λευκορωσίας εκτελούν εν ψυχρώ έναν διαδηλωτή. Πρόκειται για τον 34χρονο Αλεξάντερ Ταραϊκόφσκι, ο οποίος έπεσε νεκρός τη Δευτέρα.

Η σύντροφος του Αλεξάντερ Ταραϊκόφσκι απορρίπτει την επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο 34χρονος πέθανε όταν ένας εκρηκτικός μηχανισμός που σκόπευε να ρίξει στην αστυνομία, ανατινάχτηκε στο χέρι του.

Η Έλενα Γκέρμαν, που τον αναγνώρισε στο νεκροτομείο, είπε στο Associated Press το Σάββατο ότι είναι σίγουρη ότι ο 34χρονος σύντροφός της πυροβολήθηκε από την αστυνομία.

«Υπάρχει τομή στην περιοχή του θώρακα - η τρύπα ραμμένη, αλλά υπάρχει μώλωπας. Είναι μικρή αλλά την παρατηρήσαμε. Τα χέρια και τα πόδια του είναι εντελώς άθικτα, δεν υπάρχουν ούτε μώλωπες. Προφανώς ήταν πυροβολισμός στο στήθος», είπε.

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ