ΚΟΣΜΟΣ

«Παραλύει» η Λευκορωσία: Διαδηλώσεων συνέχεια και «όχι» Λουκασένκο σε νέες εκλογές

«Παραλύει» η Λευκορωσία: Διαδηλώσεων συνέχεια και «όχι» Λουκασένκο σε νέες εκλογές
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. δήλωσε σήμερα ότι θα προτίθετο να μοιραστεί την εξουσία και να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά δεν σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο υπό την πίεση των διαδηλωτών.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν θα γίνουν νέες προεδρικές εκλογές παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Δεν θα πρέπει ποτέ να περιμένετε να κάνω κάτι υπό πίεση», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Αυτές (οι νέες εκλογές) δεν θα γίνουν», υπογράμμισε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το Belta, ενώ λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παράλληλα ότι ο ισχυρός άνδρας της χώρας δήλωσε ενώπιον εργατών ότι δεν θα γίνουν νέες εκλογές μέχρι να τον σκοτώσουν.

Ο Λουκασένκο σημείωσε επίσης ότι ήδη γίνεται εργασία για πιθανές αλλαγές στο Σύνταγμα, με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει αναδιανομή της εξουσίας, σύμφωνα και πάλι με το ίδιο μέσο.

Παράλληλα, διαδηλώσεις γίνονται σήμερα μπροστά σε πολλά εργοστάσια και την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης στο Μινσκ κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, η οποία προκήρυξε γενική απεργία σε διαμαρτυρία για την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 9 Αυγούστου.

Πηγή: AP Photo/Dmitri Lovetsky

Διαδηλωτές με τη λευκή και κόκκινη σημαία της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν κυρίως μπροστά από εργοστάσιο βαρέων οχημάτων στο οποίο ο Λουκασένκο έφτασε σήμερα με ελικόπτερο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Χιλιάδες εργαζόμενοι κάνουν επίσης στάση εργασίας σε εργοστάσιο τρακτέρ στο Μινσκ, όπως δήλωσαν κάποιοι από αυτούς στο AFP.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί στο κύμα καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές.

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης δηλώνει έτοιμη να ηγηθεί του έθνους

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της Λευκορωσίας και ζήτησε την δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού για να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να διεξαχθούν νέες δίκαιες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από την Λιθουανία, η Τιχανόφσκαγια κάλεσε επίσης τους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας και επιβολής του νόμου να αλλάξουν πλευρά, εγκαταλείποντας την κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, λέγοντας ότι η παρελθούσα συμπεριφορά τους θα συγχωρεθεί, αν το κάνουν αυτό.

Το βίντεο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα μετά τη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Μινσκ πολιτών της Λευκορωσίας, που φώναζαν συνθήματα όπως «Παραιτήσου!», στη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά της επανεκλογής στην προεδρία με νοθεία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, πριν από μια εβδομάδα του ισχυρού άνδρα της Λευκορωσίας.

«Είμαι έτοιμη να πάρω την ευθύνη και να ενεργήσω ως εθνική ηγέτις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, σημειώνοντας ότι έχει ζωτική σημασία να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ορμή που υπάρχει έπειτα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων.

«Πρόκειται για δικτάτορα»

Ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε την Κυριακή τον πρόεδρο της Λευκορωσίας «δικτάτορα» ο οποίος έχει απολέσει τη στήριξη του λαού της χώρας και προειδοποίησε τη Μόσχα εναντίον οποιασδήποτε επέμβασης για να τον κρατήσει στην εξουσία.

Χιλιάδες Λευκορώσοι, φωνάζοντας το σύνθημα «παραιτήσου!», γέμισαν το κέντρο του Μινσκ την Κυριακή, στη μεγαλύτερη διαδήλωση ως αυτό το στάδιο εναντίον της εκτεταμένης νοθείας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στις προεδρικές εκλογές την περασμένη Κυριακή (9η Αυγούστου) στις οποίες επανεξελέγη ο Λουκασένκο, πρόεδρος της χώρας για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

«Πρόκειται για δικτάτορα, κατά συνέπεια χρειάζονται σαφείς δηλώσεις και σαφής γλώσσα», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που παραχώρησε στον ιστότοπο της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild και αναμεταδόθηκε απευθείας ψηφιακά.

Οι αντίπαλοι του Λουκασένκο, που βρίσκεται στην προεδρία τα τελευταία 26 χρόνια, μιλούν περί μαζικής νοθείας.

Η Γερμανία απειλεί με επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ

Η Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, απείλησε σήμερα να επεκτείνει τις κυρώσεις που ήδη έχει αποφασιστεί να επιβληθούν σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας μετά τη βία που ασκήθηκε κατά των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του Λουκασένκο.

«Βλέπουμε επίσης την πιθανότητα να επεκταθούν οι κυρώσεις σε άλλους αξιωματούχους της χώρας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας επίσης ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αναλάβει μια μεσολαβητική αποστολή που να έχει στόχο την επαλήθευση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Λευκορωσία.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε σήμερα τον στρατό της Λευκορωσίας να μην κάνει χρήση βίας καθώς οι Λευκορώσοι διαμαρτύρονται κατά της επανεκλογής πριν από μία εβδομάδα με νοθεία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, του προέδρου της χώρας.

«Καλώ τον στρατό της Λευκορωσίας να μην αμαρτήσει κατά του λαού του κάνοντας χρήση βίας», δήλωσε ο Στάινμαϊερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι θαυμάζει το θάρρος των διαδηλωτών, κάλεσε τον πρόεδρο Λουκασένκο να επιδιώξει έναν διάλογο μαζί τους και σημείωσε ότι ο λαός στη Λευκορωσία αξίζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη.

Ο πρόεδρος Μακρόν καλεί την ΕΕ «να συνεχίσει να κινητοποιείται»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε την Κυριακή την Ευρωπαϊκή Ένωση να «συνεχίσει να κινητοποιείται» στο πλευρό των «εκατοντάδων χιλιάδων» ανθρώπων που διαδηλώνουν στη Λευκορωσία εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να κινητοποιείται στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων Λευκορώσων που διαδηλώνουν ειρηνικά αξιώνοντας να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, η ελευθερία τους και η κυριαρχία τους», ανέφερε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ