Ακάρ: Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου δεν είναι προς το συμφέρον των λαών των δύο χωρών
Ανανεώθηκε:
Την ώρα που το Oruc Reis παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά διαστήματα μπαίνει και βγαίνει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα επιδίδεται σε δικούς της διπλωματικούς ελιγμούς ενώ παράλληλα ανεβάζει σε κάθε ευκαιρία τους τόνους απέναντι στη χώρα μας.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μετέβη στη Λιβύη μαζί με τον ομόλογό του από το Κατάρ, όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπογράψουν στρατιωτική συμφωνία.
Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Ακάρ επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι δεν έχει καμία ισχύ η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου.
Υποστήριξε δε, πως είναι «εναντίον των λαών Ελλάδας και Αιγύπτου».
«Δεν έχει καμία ισχύ η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Αυτή η συμφωνία είναι εναντίον του λαού της Αιγύπτου και όπως έχουν αντιληφθεί κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εναντίον του Ελληνικού λαού. Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες στην λογική συμπεριφορά. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα φτάσουν πουθενά με τη διαστρέβλωση των γεγονότων», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι «η Τουρκία δεν θέλει ένταση, δεν θέλει κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Οι χώρες που έχουν ακτές στη Μεσόγειο μπορούν να συμβάλλουν στην ειρήνη και την ευημερία. Οι πόροι μπορούν να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο» υποστήριξε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:
«Αν υπάρξει συνεργασία στο θέμα της Λιβύης, όπως και στη Συρία με τη Ρωσία, θα συμφωνούσαμε σε πρόταση για τον αφοπλισμό της Τζούφρα και της Σύρτης εφόσον η κυβέρνηση της Λιβύης εγκρίνει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο».