ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Πιέσεις στην G20 να στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Brexit: Πιέσεις στην G20 να στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ
EPA/OLIVIER HOSLET

Πιέσεις στα κράτη μέλη της Ομάδας των 20 πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών ασκεί ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν, για να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που θα συνεπαγόταν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση,

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times, ο Όζμπορν θεωρεί ότι θα είναι σημαντικό η G20 να εκφράσει την υποστήριξή της στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των είκοσι στη Σαγκάη την Παρασκευή και το Σάββατο. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα επίσημα.

Σε διμερείς συναντήσεις που είχαν με Βρετανούς ομολόγους τους στο Πεκίνο την Τετάρτη, Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο Brexit, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Μια πηγή που συμμετέχει στις εργασίες της G20 ανέφερε πως η προοπτική οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στην περίπτωση που πράγματι ανησυχεί τόσο τα άλλα κράτη μέλη, ενδέχεται να αναφερθεί στην τελική ανακοίνωση της συνόδου, αν και «αυτό θα ήταν ασυνήθιστο» καθώς «οι Βρετανοί δεν το έχουν θέσει στην ημερήσια διάταξη».

Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως το Brexit θα έπληττε την παγκόσμια οικονομία, διότι θα ήγειρε αμφιβολίες για το μέλλον της ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που κάνει εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτει την υποστήριξη των περισσότερων παραγόντων στο Σίτι, μεγάλων εταιρειών, του Εργατικού Κόμματος με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνδικάτων, ενώσεων, διεθνών εταίρων και ακόμη και τον Σκοτσέζων εθνικιστών.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προστέθηκε σε αυτούς που προειδοποιούν εναντίον του Brexit προχθές Τετάρτη. Η Λαγκάρντ επισήμανε σε μια συνέντευξή της στο CNN Money ότι το εμπόριο, οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί αλλά και η μετανάστευση τόνωσαν την ανάπτυξη στη Βρετανία όπως και στην Ευρώπη.