ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Επιμένει στην καταστολή ο Λουκασένκο - Σε διάλογο τον καλεί η αντιπολίτευση

Λευκορωσία: Επιμένει στην καταστολή ο Λουκασένκο - Σε διάλογο τον καλεί η αντιπολίτευση
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό της καταστολής και της βίας κατά των πολιτών, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έδωσε εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μινσκ, πυροδοτώντας την ήδη έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, έπειτα από μιάμιση εβδομάδα μαζικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του.

«Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες ταραχές οποιουδήποτε είδους στο Μινσκ», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Beta.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί. Ο κόσμος απαιτεί ειρήνη και ησυχία», είπε.

Ο Λουκασένκο έδωσε εντολή για αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα προκειμένου να αποφευχθεί μια συρροή «μαχητών και όπλων». Οι εργαζόμενοι σε κρατικά ΜΜΕ που παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πολιτικές, «δεν πρέπει να επαναπροσληφθούν», είπε.

Ωστόσο, για μία ακόμα ημέρα χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε στους δρόμους του Μινσκ ζητώντας την παραίτηση του Λουκασένκο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι προσπάθησε χωρίς επιτυχία να οργανώσει τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA NOVOSTI.

«Προσπάθησα προσωπικά να οργανώσω μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Λουκασένκο, η οποία δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε», δήλωσε η Μέρκελ στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ, κατά την οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η επιβολή κυρώσεων σε «πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων» στη Λευκορωσία.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι Λευκορώσοι πρέπει «να βρουν το δικό τους δρόμο», προτού απευθύνει έκκληση για τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου, με τη συμμετοχή του Λουκασένκο.

«Οι πολίτες στη Λευκορωσία γνωρίζουν τι θέλουν (…). Για αυτό ακριβώς εμείς θέλουμε έναν ανεξάρτητο δρόμο για τη Λευκορωσία όπου οι πολιτικές συνθήκες θα αποφασίζονται από την ίδια τη χώρα» με τρόπο «ειρηνικό και μέσω του διαλόγου», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

H αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση σε διάλογο

Η Μαρία Καλέσνικοβα συνοδοιπόρος της πρώην υποψήφιας για την προεδρία στην Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, και μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης αντιμετώπισε θετικά τη διαμεσολάβηση της Γερμανίδας καγκελαρίου στον διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.

«Φυσικά χαιρετίζουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια να διοργανωθεί ένας διάλογος στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε η Καλέσνικοβα σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο Μίνσκ, η οποία αναφερόμενη στη συνομιλία που είχε στις 18 Αυγούστου η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είπε:

«Προς το παρόν δεν γνωρίζω, τι επιζητούν οι Μέρκελ και Πούτιν. Ωστόσο χαιρετίζουμε πολύ τις οποιαδήποτε θετικές πρωτοβουλίες που θα μας βοηθούν να ενωθούμε».

Η Καλέσνικοβα που υπήρξε και επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Βίκτορ Μπαμπαρικό, η υποψηφιότητα του οποίου για τις προεδρικές εκλογές την Λευκορωσία είχε απορριφθεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, προσέθεσε ότι εάν υπήρχε η δυνατότητα «οι εταίροι στην ΕΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία είτε η Ουκρανία» να βοηθήσουν στο να αρχίσει ένας τέτοιος διάλογος με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, «θα ήμασταν πολύ ευγνώμονες».

Μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος τύπου του Αλεξάντερ Λουκασένκο, Νατάλια Εϊσμοντ, μιλώντας στην εκπομπή «60 λεπτά» του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία 1», δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της χώρας μας ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογο του, να μεταβιβάσει στην κυρία Μέρκελ, τη Γερμανία και όλη τη Δυτική Ευρώπη να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Η ίδια προσέθεσε ότι στην παρούσα φάση ο Λουκασένκο δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαία να συνομιλήσει με τη Μέρκελ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τη σειρά του κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση στη Λευκορωσία» για να υπονομεύουν, κατά την άποψη του «τον κανονικό, βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας και να τον προκαλέσουν».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Μόσχα δεν θεωρεί αναγκαία τη διαμεσολάβηση του οποιουδήποτε για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λευκορωσία, δηλώνοντας:

«Ο λαός της Λευκορωσίας με την σοφία του ο ίδιος μπορεί να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση».

Η Μαρία Καλέσνικοφα, σε ερώτηση της Deutche Welle αν οι κινητοποιήσεις στην χώρα υποδηλώνουν κίνημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή προς την Ρωσία είπε ότι «πρόκειται για ένα κίνημα προς την κατεύθυνση της Λευκορωσίας, για την ανεξαρτησίας μας και την κυριαρχία μας».

Η Λευκορωσίδα πολιτικός δήλωσε επίσης ότι μια παρόμοια κοινωνική δυναμική παρατηρείται στην χώρα «για πρώτη φορά μέσα εκατό χρόνια» και προσέθεσε ότι «αυτό που θέλουμε είναι όλοι οι εταίροι μας να σεβαστούν .. αυτή την επιθυμία του λευκορώσικου λαού».

Το Συντονιστικό συμβούλιο της αντιπολίτευσης κάλεσε την ηγεσία της χώρας να αρχίσει άμεσα συνομιλίες για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης, αναφέρεται στην απόφαση που έλαβε σήμερα το Συντονιστικό συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η πολιτική κρίση.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η απόκλιση από τις συνομιλίες εναποθέτει στην σημερινή κυβέρνηση την ευθύνη για «την επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην Δημοκρατία της Λευκορωσίας».

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι το Συντονιστικό συμβούλιο της αντιπολίτευσης δεν θέτει ως στόχο την αλλαγή του συνταγματικού συστήματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Παράλληλα ζητεί την διεξαγωγή νέων εκλογών και την αλλαγή της σύνθεσης όλων των επιτροπών συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ