ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στο νοσοκομείο ο Αλεξέι Ναβάλνι – Υποψία ότι τον δηλητηρίασαν

Ρωσία: Στο νοσοκομείο ο Αλεξέι Ναβάλνι – Υποψία ότι τον δηλητηρίασαν
AP Photo / Pavel Golovkin

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, εισήχθη την Πέμπτη σε νοσοκομείο της Σιβηρίας για νοσηλεία, υποφέροντας από «συμπτώματα δηλητηρίασης», όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, μετά και την αναγκαστική προσγείωση που έκανε το αεροσκάφος του στην πόλη Όμσκ.

Σύμφωνα με το Reuters, o 44χρονος Ναβάλνι νοσηλεύεται χωρίς τις αισθήσεις του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Όμσκ. Όλα ξεκίνησαν όταν, ενώ βρισκόταν σε πτήση από τη σιβηρική αυτή πόλη με προορισμό τη Μόσχα, αισθάνθηκε μια ξαφνική αδιαθεσία, δήλωσε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις.

«Μετά και την αναγκαστική προσγείωση που έκανε το αεροσκάφος του στην Όμσκ, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με υποψία δηλητηρίασης», δήλωσε η Γιάρμις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Telegram.

«Πιστεύουμε ότι ο Αλεξέι δηλητηριάστηκε από κάτι που ανακατεύτηκε με το τσάι του. Αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που ήπιε το πρωί», είπε.

Η Γιάρμις συνέδεσε το περιστατικό αυτό με ένα αντίστοιχο που είχε συμβεί πέρυσι, όταν ο Ναβάλνι υπέστη μια πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, με τους γιατρούς τότε να κάνουν λόγο για δηλητηρίαση από μια άγνωστη χημική ουσία.

Ο Ναβάλνι, δικηγόρος και ακτιβιστής ενάντια στη διαφθορά, έχει μπει αρκετές φορές στη φυλακή κατά τα τελευταία χρόνια, έχοντας διοργανώσει διαδηλώσεις εναντίον του Κρεμλίνου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε ότι οι συλλήψεις και οι συνθήκες κράτησης του Ναβάλνι το 2012 και το 2014 είχαν πολιτικά κίνητρα και παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Ωστόσο, η Μόσχα χαρακτήρισε αβάσιμη τη συγκεκριμένη απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ