ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σάρατζ

Λιβύη: Άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σάρατζ

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya, ο πρωθυπουργός Φαγέζ αλ-Σάρατζ «έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να προχώρησουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και όλων των πολεμικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη λιβυκή επικράτεια».

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής με έδρα το Τομπρούκ, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, επιβεβαιώνεται η έκκληση για την κατάπαυση του πυρός.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από πλευράς ΟΗΕ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μάλιστα, η Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις δύο πλευρές να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ώστε να εκδιωχθούν από τη χώρα όλες οι ξένες στρατιωτικές και μισθοφορικές δυνάμεις.

Έκκληση για διπλές εκλογές το Μάρτιο και άρση του εμπάργκο στο πετρέλαιο

Σύμφωνα με το Al Arabiya, αμφότερες οι κυβερνήσεις της χώρας απευθύνουν έκκληση να άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και άρση του εμπάργκο στην παραγωγή και εξαγωγή πετρλαίου, που βρισκόταν σε ισχύ από το 2019 έως και σήμερα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Λιβύη το Μάρτιο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Αυγούστου, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ, Χουλουσί Ακάρ και Xαλίντ Μπιν Μοχάμαντ αλ Ατίγια, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη εν μέσω προσπαθειών για να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη διαιρεμένη χώρα, έγινε γνωστό από λιβυκά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως, ενώ η Τουρκία και ο περιφερειακός της σύμμαχος, το Κατάρ, υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, που έχει την έδρα της στην Τριπολη, οι αντίπαλες δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ δέχονται υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος το 2011 μετά και την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος αργότερα σκοτώθηκε. Έκτοτε η χώρα είχε κοπεί στα δύο, με τη σύσταση δύο κυβερνήσεων, μία στην ανατολή και μία στη δύση, οι οποίες υποστηρίζονται από κυβερνήσεις ξένων κρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ