ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
Turkish Presidency via AP, Pool

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 15:13

Την ανακάλυψη από την Τουρκία ενός μεγάλου αποθέματος υδρογονανθράκων στην Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ και σε βάθος 3.500 μέτρων, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας (βλ. χάρτη από το Marinetraffic.com). Βρίσκεται, όπως είχε επισημάνει εξαρχής το CNN Greece, στο σημείο όπου επιχειρεί το τελευταίο διάστημα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Fatih.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος κάνουν λόγο για απόθεμα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και «αυτό είναι μόνο η αρχή» καθώς αναμένεται να εντοπιστούν στην περιοχή και άλλες πηγές υδρογονανθράκων.

Η εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό όσον αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε ποσοστό το 95%. Οι ετήσιες ανάγκες της φτάνουν τα 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι εισαγωγές γίνονται κυρίως μέσω αγωγών από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Εισάγει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, την Αλγερία, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό γίνεται εκροή συναλλάγματος από τη χώρα ύψους 40 δισ. δολαρίων.

H ολοκλήρωση των έργων για την ένταξη του κοιτάσματος στην ενεργειακή αγορά της Τουρκίας αναμένεται να γίνει το 2023, τη χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, είπε ο κ. Ερντογάν.

Η ανακοίνωση έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία σχεδόν σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος με μια αινιγματική και άκρως επικοινωνιακή δήλωση είχε προαναγγείλει, προχθές Τετάρτη, ότι επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα ένα «καλό νέο».

«Συνεχίζουμε ακάθεκτα και στη Μεσόγειο»

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά και στις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και κατ’ επέκταση χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Παρόμοια καλά νέα περιμένουμε και από τη Μεσόγειο. Έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα εννέα γεωτρήσεις μεγάλου βάθους στη Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα με τα πλοία μας Fatih και Yavuz» είπε για να προσθέσει: «Θα επιταχύνουμε τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο με την ενεργοποίηση έως το τέλος του χρόνου και του (σ.σ. τρίτου πλωτού γεωτρύπανου) Kanuni, το οποίο βρίσκεται τώρα σε συντήρηση».

Αναφερόμενος στο τουρκικό πρόγραμμα γεωτρήσεων είπε: «Δεν μπορούν να βρουν όλοι όσοι ψάχνουν, αλλά όσοι βρίσκουν έχουν ψάξει».

«Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τους στόχους μας χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα κανενός», υποστήριξε, «αλλά χωρίς να παραχωρούμε σε κανέναν τα δικαιώματά μας» αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στρέφοντας δε τα βέλη του κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε: «Η ΕΕ πρέπει να δει για άλλη μια φορά ότι προδίδει τις δικές της αρχές από τη μεροληψία που επιδεικνύει κακομαθαίνοντας την Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ