ΚΟΣΜΟΣ

«Απογοητεύτηκαν» οι ΗΠΑ από τη στάση των Ευρωπαίων για τις κυρώσεις στο Ιράν

«Απογοητεύτηκαν» οι ΗΠΑ από τη στάση των Ευρωπαίων για τις κυρώσεις στο Ιράν
AP Photo/Frank Franklin II

Η συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων των ΗΠΑ ήταν «απογοητευτική» σε ό,τι αφορά την αμερικανική αξίωση να επανέλθουν όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν, σχολίασε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον οργανισμό Κέλι Κραφτ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Είναι πολύ απογοητευτικό», είπε η Κραφτ σε συνέντευξή της.

«Το θέμα αυτό είναι τόσο σημαντικό που δεν μπορούμε να περιμένουμε να λήξει την 18η Οκτωβρίου το εμπάργκο όπλων (που έχει επιβληθεί στο Ιράν). Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι ο κόσμος να συνειδητοποιήσει στις 18 Οκτωβρίου ότι η Κίνα και η Ρωσία μπορούν πλέον να παραδίδουν όπλα και το Ιράν μπορεί να τα αγοράζει για να τα δίνει σε πολιτοφυλακές και άλλες τρομοκρατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο οι οποίες καθοδηγούνται από την Τεχεράνη», πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέστησαν σαφές χθες Πέμπτη ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την αμερικανική αξίωση να επανέλθουν σε ισχύ όλες οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν, την οποία πρόβαλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες, σύμμαχοι των ΗΠΑ επί δεκαετίες, υπενθύμισαν ότι η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία είχε υπογραφτεί το 2015 στη Βιένη.

Οι τρεις χώρες τόνισαν πως παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση της συμφωνίας.

Νωρίτερα, η κινεζική διπλωματία είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος και κατά συνέπεια η επιστολή που επέδωσε ο Μάικ Πομπέο στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί «να θεωρηθεί ενεργοποίηση του μηχανισμού επανεπιβολής των κυρώσεων».

Αντίδραση της Ρωσίας

Με τη σειρά της η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο συζήτησης το Ιράν.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» το αίτημα που υπέβαλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λέγοντας ότι μόνο μια χώρα που παραμένει συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επανεπιβολής των κυρώσεων (snapback).

«Δεν ενεργοποιεί το snapback. Το snapback μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος της JCPOA, και οι ΗΠΑ δεν είναι», είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτήν το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ