ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξέι Ναβάλνι: Η κατάσταση της υγείας του μετά τη μεταφορά του στο Βερολίνο

Αλεξέι Ναβάλνι: Η κατάσταση της υγείας του μετά τη μεταφορά του στο Βερολίνο
AP Photo/Markus Schreiber

Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι μετά την μεταφορά του σήμερα με αεροπλάνο-ασθενοφόρο από την πόλη Ομσκ της Σιβηρίας στο Βερολίνο, όπου θα νοσηλευτεί.

«Η κατάσταση του Ναβάλνι ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια της πτήσης και μετά την προσγείωση του αεροπλάνου», δήλωσε ο ακτιβιστής Γιάκα Μπίζιλτς στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο 44χρονος πολιτικός και ακτιβιστής, ένας από τους πιο γνωστούς επικριτές του Πούτιν, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Όμσκ την Πέμπτη.

Οι υποστηρικτές του, αλλά και το στενό του περιβάλλον, πιστεύουν ότι ο πολιτικός δηλητηριάστηκε.

Μάλιστα κατηγορούν το Κρεμλίνο όχι μόνο ότι σχεδίασε τη δηλητηρίαση αλλά και πως καθυστερούσε εσκεμμένα τη μεταφορά του Ναβάλνι στο γερμανικό νοσοκομείο.

Το «πράσινο φως»

Μέχρι αργά την Παρασκευή βρισκόταν σε εξέλιξη ένα θρίλερ για την υγεία του Ναβάλνι, με τους γιατρούς του νοσοκομείου πρώτων βοηθειών της πόλης Όμσκ να αρνούνται να επιτρέψουν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο του εξωτερικού λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του.

Στη συνέχεια, όμως, έγινε γνωστό πως άναψαν το «πράσινο φως», καθώς η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί.

Πηγή: (AP Photo/Elena Latypova)

«Δεν έχουμε αντίρρηση να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο, αυτό δεν θα γίνει τώρα αμέσως αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο Ανατόλι Καλινίτσενκο, αναπληρωτής επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου, Αλεξάντρ Μουραχόφσκι είχε δηλώσει ότι το συμβούλιο των γιατρών στο οποίο συμμετείχαν και Γερμανοί γιατροί από νοσοκομείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά του Ναβάλνι είναι παρακινδυνευμένη και ότι ο πολιτικός θα παραμείνει στο Όμσκ έσω ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση του.

Παράλληλα δήλωσε ότι κανείς δεν πρόβαλε αντίρρηση κατά τη διάρκεια του ιατρικού συμβουλίου, εννοώντας ότι και οι Γερμανοί γιατροί είχαν την ίδια άποψη.

Ωστόσο αργότερα, η γερμανική οργάνωση ακτιβιστών Cinema for Peace Foundation που έστειλε το αεροσκάφος για να μεταφέρει τον Ναβάλνι στο Βερολίνο, ανακοίνωσε ότι οι Γερμανοί γιατροί που ταξίδεψαν την περασμένη νύχτα με προορισμό την πόλη Oμσκ για να μεταφέρουν τον Ναβάλνι στο Βερολίνο για θεραπεία δήλωσαν ότι ο Ναβάλνι μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια και άμεσα αεροπορικώς.

Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στη περιοχή Ομσκ της Σιβηρίας δήλωσαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι στα εργαστήρια της αστυνομίας εντόπισαν σε δείγματα που πήραν από τα μαλλιά και τα χέρια του Αλεξέι Ναβάλνι, ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας η οποία χρησιμοποιείται σε πολυμερή υλικά για να αυξηθεί η ελαστικότητά τους.

Ποια ουσία βρέθηκε στον οργανισμό του

Νωρίτερα, ο Αλεξάντερ Μουραχόφσκι, ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου στην πόλη Ομσκ όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, είχε δηλώσει ότι στα ρούχα και στα χέρια του 44χρονου Ναβάλνι εντοπίσθηκαν ίχνη βιομηχανικών χημικών ουσιών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών της περιοχής του Ομσκ, η χημική αυτή βιομηχανική ουσία, που χρησιμοποιείται ως πλαστικοποιητής και ως διαλύτης σε ακρυλικές βαφές και επιστρώσεις, ενδέχεται να παρέμεινε στα χέρια του Ναβάλνι μέσω αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή, όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ποτήρι.

Η αστυνομία ανέφερε ότι για την ύπαρξη της βιομηχανικής αυτής ουσίας ενημερώθηκαν αμέσως οι γιατροί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ