ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακσόι: Καταδικασμένες οι προσπάθειες της Ελλάδας

Ακσόι: Καταδικασμένες οι προσπάθειες της Ελλάδας
AP Photo/Emrah Gurel, File

Σε ένα νέο κρεσέντο προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα προχωρά ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι μετά από τις επικρίσεις για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για ιδιοκτησία της Τουρκίας, κατηγορώντας την Ελλάδα πως στο παρελθόν μετέτρεψε τεμένη στην επικράτειά της σε εκκλησίες και κάνοντας λόγο για «ψευδείς ατζέντες».

Μέσα από τις δηλώσεις του, ο Τούρκος αξιωματούχος εγείρει για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως η Αθήνα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπιέζει τους ανθρώπους αυτούς.

«Το τέμενος της Χώρας είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως και το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας, αλλά και όλα τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στα εδάφη μας» αναφέρει η ανακοίνωση του Ακσόι, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία διατηρεί σχολαστικά όλα τα μνημεία αυτά.

«Τονίζουμε ότι η αλλαγή στο καθεστώς ενός Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς δεν αντιβαίνει στη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς» υποστηρίζει στη συνέχεια ο Ακσόι, ο οποίος ανεβάζοντας τους τόνους επιτίθεται στην Ελλάδα για μετατροπή τεμενών και άλλων λατρευτικών χώρων που βρίσκονταν στην ελληνική επικράτεια σε εκκλησίες.

Πηγή: Screen Grab/YouTube

«…Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει στην Τουρκία για τον σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων» λέει επίσης ο Ακσόι, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η χώρα μας καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες της «τουρκικής μειονότητας» παρά τις διεθνείς συμφωνίες.

«Οι ελληνικές προσπάθειες για τη δημιουργία ψευδοατζέντας στην περιοχή, βασισμένες στις ιστορικές ανασφάλειές της είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Καλούμε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της και την ιστορία της και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν στη μουσουλμανική μειονότητά της την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ