ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος υπουργός Υγείας: Ο κορωνοϊός πλέον εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ ατόμων κάτω των 40

Γάλλος υπουργός Υγείας: Ο κορωνοϊός πλέον εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ ατόμων κάτω των 40
AP Photo/Michel Euler

Ο νέος κορωνοϊός μολύνει τέσσερις φορές περισσότερο ανθρώπους κάτω των 40 ετών στη Γαλλία απ’ ό,τι τους άνω των 65, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προσθέτει, ωστόσο, πως οι μολύνσεις καταγράφουν επίσης αύξηση μεταξύ των πιο ηλικιωμένων και πιο ευάλωτων.

«Βρισκόμαστε σε επικίνδυνη κατάσταση», υπογραμμίζει ο κ. Βεράν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Journal du Dimanche (JDD) που κυκλοφορεί. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι οι υψηλότεροι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που επιβεβαιώνονται δεν οφείλονται μόνο στο ότι γίνονται περισσότερα τεστ.

Όπως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Βεράν αποκλείει πάντως την επιβολή νέου lockdown για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επισημαίνει πως μπορεί να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τόσο στη Γαλλία, όσο και σε άλλα κράτη.

«Δεν πρόκειται για γαλλική εξαίρεση, πρόκειται για ευρωπαϊκή δυναμική», εξηγεί ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας.

Οι γαλλικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κατέγραψαν 3.602 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, αριθμό χαμηλότερο από αυτόν για τον οποίο έκαναν λόγο την προηγουμένη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όμως οι μολύνσεις έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο αφότου η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση της καραντίνας σε εθνικό επίπεδο.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται και αυτών που χρειάζονται εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας ανεβοκατεβαίνει.

Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Βεράν, η μετάδοση από τη μια ηλικιακή κατηγορία στην άλλη, από ανθρώπους μεταξύ 2 και 40 ετών σε μεγαλύτερους, συνήθως τους γονείς τους, συμβαίνει ήδη.

«Θα εφαρμοστούν νέα μέτρα σύντομα», προσθέτει ο κ. Βεράν, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τα πάρτι και οι συναθροίσεις όπου δεν τηρούνται οι κανόνες της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης είναι πλέον η κυριότερη πηγή της εξάπλωσης, εκτιμά ο Γάλλος υπουργός Υγείας, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε νωρίτερα το καλοκαίρι, όταν η μετάδοση γινόταν κατά κύριο λόγο σε χώρους εργασίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι νεότεροι φορείς του SARS-CoV-2 είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν λιγότερες επιπλοκές, παρατηρεί ο Βεράν.

Η αστυνομία του Παρισιού προετοιμάζεται για τους ενδεχόμενους πανηγυρισμούς ή/και πιθανά επεισόδια, καθώς η Παρί Σεν Ζερμέν αντιμετωπίζει την Μπάγερν του Μονάχου στον τελικό του Champions League απόψε.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι θα επιβληθεί η χρήση χειρουργικών μασκών και θα διανεμηθούν μέσα ατομικής προστασίας σε διάφορες τοποθεσίες, όπως η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ