ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: 50 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Μιροσλάβα Μπριτς

Μεξικό: 50 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Μιροσλάβα Μπριτς
AP Photo/Eduardo Verdugo

Ο Χουάν Κάρλος Μορένο, που κρίθηκε ένοχος στη δίκη στην οποία κατηγορείτο ότι διέταξε να δολοφονηθεί το 2017 η δημοσιογράφος Μιροσλάβα Μπριτς, γνωστή για τις έρευνές της σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών, καταδικάστηκε το Σάββατο σε ποινή 50 χρόνων κάθειρξης από ομοσπονδιακό δικαστή του Μεξικού, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Η καταδίκη του Μορένο, γνωστού και ως «Ελ Λάρι», που πιστεύεται ότι ήταν «ο ηθικός αυτουργός» της δολοφονίας της Μπριτς, αποτελεί σπάνια εξέλιξη στη χώρα, μια από τις πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους στον πλανήτη.

Πάνω από 100 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί εκεί από το 2000· το 90% των υποθέσεων αυτών παραμένει πάντα ανεξιχνίαστο.

Η εισαγγελία σημείωσε ότι η Μιροσλάβα Μπριτς, 54 ετών όταν έχασε τη ζωή της, δολοφονήθηκε «εκ προμελέτης».

Η δημοσιογράφος είχε δεχθεί απειλητικά μηνύματα.

Πρόσθεσε ότι η βαριά ποινή αυτή δημιουργεί νομικό προηγούμενο όσον αφορά τις υποθέσεις εγκλημάτων εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, υπογραμμίζοντας προς πρόκειται για τη βαρύτερη που έχει επιβληθεί για τέτοια υπόθεση.

Η Propuesta Cívica, μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, εκτίμησε από την πλευρά της ότι η καταδίκη δημιουργεί «σημαντικό προηγούμενο στη μάχη εναντίον της ατιμωρησίας εγκλημάτων με στόχο δημοσιογράφους».

Η Μιροσλάβα Μπριτς, η οποία εργαζόταν για τις εφημερίδες La Jornada και Norte de Ciudad Juárez, είχε βρεθεί νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της, με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, την 23η Μαρτίου 2017, στη μεξικανική πολιτεία Τσιουάουα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ