Μπορέλ: Η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία
Ανανεώθηκε:
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο η Λευκορωσία να μετατραπεί σε μια «δεύτερη Ουκρανία» και εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι απαραίτητο να «συνδιαλεγόμαστε» με τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από την ισπανική εφημερίδα El Pais.
Η ΕΕ απέρριψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία, η οποία συγκλινίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λουκασένκο ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια και υποστηρίζεται από τη Μόσχα.
Η ΕΕ «δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στη διένεξη με τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
«Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία διευθετήθηκε με πυροβολισμούς, βία και μια διάσπαση της ουκρανικής επικράτειας που διαρκεί ακόμη. Το σημερινό πρόβλημα των Λευκορώσων δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπή, είναι να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία», συνέχισε.
Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος με τον πρόεδρο Λουκασένκο και συνέκρινε την κατάσταση αυτού του τελευταίου με αυτή του βενεζουελανού ομολόγου του, του Νικολάς Μαδούρο, επίσης στόχου ενός κινήματος αμφισβήτησης που καταστέλλεται από την εξουσία.
«Ο Μαδούρο και ο Λουκασένκο βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Δεν αναγνωρίζουμε πως εξελέγησαν νόμιμα. Πάντως, είτε μας αρέσει είτε όχι, ελέγχουν την κυβέρνηση και οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί τους, παρόλο που δεν αναγνωρίζουμε τη δημοκρατική νομιμότητά τους», εξήγησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα συναντήσουν τους απεσταλμένους του Τραμπ την Παρασκευή και το Σάββατο
23:59
Ισραήλ: Παύει η λειτουργία του βρετανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ - Παραμένουν επτά διπλωμάτες
23:50
Σαουδική Αραβία: Προειδοποίηση των ΗΠΑ στους πολίτες τους μετά τις επιθέσεις Χούθι στο αεροδρόμιο
23:40
Λύγισε και τη Φενέρ ο Παναθηναϊκός: Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 92-74
23:35