ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ανθρώπινα αλυσίδα για την Λευκορωσία

Λιθουανία: Ανθρώπινα αλυσίδα για την Λευκορωσία
AP Photo/Mindaugas Kulbis

Χιλιάδες κάτοικοι των χωρών της Βαλτικής ξεκίνησαν να σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές της Λευκορωσίας, τρεις δεκαετίες έπειτα από μια παρόμοια κινητοποίησή τους με την οποία εξέφραζαν την «ανυπακοή» τους απέναντι στις τότε Σοβιετική Ένωση.

Η ανθρώπινη αλυσίδα θα φτάσει σε μήκος τα 30 χιλιόμετρα, από το Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, μέχρι τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Στις 23 Αυγούστου 1989 χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στις τρεις χώρες της Βαλτικής, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, εκφράζοντας την επιθυμία τους για ανεξαρτητοποίηση από την ΕΣΣΔ.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία έχει καταφύγει στη Λιθουανία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου στη χώρα της, είπε ότι ενδέχεται να συμμετάσχει σε αυτήν την κινητοποίηση. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, που συμμετείχε στον «Δρόμο της Βαλτικής» το 1989, αναμένεται και αυτός να βρεθεί στο πλευρό των διαδηλωτών. «Σήμερα, ήρθε η ώρα να εκφράσουν οι Λευκορώσοι αδελφοί μας την επιθυμία τους για ελευθερία. Ο Δρόμος της Ελευθερίας είναι το χέρι που τείνουμε προς αυτούς», είπε.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 50.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν την «αλυσίδα».

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Στη Λετονία, εκατοντάδες διαδήλωσαν κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία και στη συνέχεια σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στο χωριό Πιεντρούτζα, υπό το βλέμμα των Λευκορώσων συνοριοφυλάκων, στην απέναντι όχθη του ποταμού Νταουγκάβα (Δυτικός Ντβίνα).

«Αυτός είναι ο βαλτικός τρόπος για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους ανθρώπους στη Λευκορωσία», είπε στο πλήθος η Ινές Βαϊβάρ, που οργάνωσε την κινητοποίηση.

Ανθρώπινες αλυσίδες θα σχηματιστούν επίσης στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας, και στην περίφημη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα.

Η ανθρώπινη αλυσίδα του Δρόμου της Βαλτικής, το 1989, που εκτεινόταν σε μήκος 600 χιλιομέτρων, ενέπνευσε παρόμοιες κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο, από το Χονγκ Κονγκ και την Καταλονία μέχρι την Ταϊβάν. Οι τρεις χώρες της Βαλτικής κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από την ΕΣΣΔ δύο χρόνια αργότερα και σήμερα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ